De klassorienterade fackföreningarnas militanta aktiviteter

PAME (Alla arbetares militanta front) har de senaste dagarna uppmanat till militanta aktioner i Grekland. Bland annat har det hållits strejker och fler planeras de kommande dagarna inom transportsektorn, media- och tryckeribranschen, livsmedelsbranschen och metallindustrin.

Thessalonikis busschaufförer var en yrkesgrupp som arrangerade en militant protest då de krävde utbetalning av sina löner. Även anställda på livsmedelskedjan Carrefour protesterade mot de aviserade varslen samt stålarbetarna som uttryckte sitt missnöje mot lönesänkningar.

Många protester arrangerades också mot de fortsatta fackliga förföljelserna i landet vilka syftar till att skrämma arbetarklassens militans och stridsberedskap. Flera fackföreningsmedlemmar och arbetare har ställts inför rätta och kommer de närmaste dagarna att gå på rättegångar på grund av fackliga aktioner däribland universitetspersonal som gick ut i strejk även fast det fanns ett domstolsbeslut emot det och de 35 anställd på Thasos färjelinje som deltog i en nationell generalstrejk trots att deras sektor reglerades av akten om inbördes rekrytering som förbjuder strejkaktioner. PAME höll också en massdemonstration i Aten den 23 september mot EU:s flyktingfientliga politik i solidaritet med flyktingarna som campar i Aten mot under vilken man delade ut ett ton mjölk till dem. Man meddelade också att den grekiska språkskolan i Aten skulle öppnas igen för flyktingar och migranter. Utöver detta, kommer PAME idag att anordna en stor demonstration utanför Arbetsministeriet i Aten mot Syrizaregeringens planer att angripa arbets- och socialförsäkringsrättigheter samt förändringarna i den fackliga lagstiftningen som kommer förbjuda fackliga aktiviteter och göra det omöjligt att strejka. Många grekiska fackföreningar har också utlovat strejker och andra aktioner inför nästa mandatperiod som svar på varslen och lönesänkningarna.

PAME uppmanar till förberedelse inför den kommande nationella generalstrejken mot de nya arbetarfientliga åtgärderna som Syrizaregeringen försöker att införa.

En tanke på “De klassorienterade fackföreningarnas militanta aktiviteter

  1. Snygg arbetarkämpe den där Tsipras. Redan genomkorrupt. Han tillbringade sommaren i en grekisk skeppsredares villa vid havet och lät sig flygas till och från sitt statsministerkontor per helikopter. Och denna månad satte han sin sjuårige grabb i en av Greklands dyraste privatskolor. (Källa: The Economist).
    EU-garnityret kan vara nöjda med sin nye dräng, som lyckats pacificera stora delar av sitt folk samt hålla de upproriska utbrytarna utanför parlamentet. Måtte de senare, liksom alla andra som insett det stora sveket, nu söka sig till KKE!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.