Dubbelbemanning på värdetransporter bort

I tjugo år har värdetransporter varit bemannade av två anställda tack vare en kompromiss mellan arbetsköparna och facket. Dubbelbemanning har under denna tid varit inkluderad som en bilaga till kollektivavtalet. Nu är dubbelbemanning för värdetransporter ett minne blott. Detta står klart efter att arbetsköparen Almega tjänsteförbunden nyligen har sagt upp överenskommelsen då värdetransportföretaget Nokas och Transport inte har kunnat enas i frågan om dubbelbemanning.

Den centrala ombudsmannen på Transport Jerker Nilsson säger till tidningen Transportarbetaren:

– Det känns som att företagen har gjort riskbedömningar utifrån att tjäna pengar, inte utifrån de anställda.

Den ansvarige för säkerhetsavtalet på Almega tjänsteförbunden, Peter Lindgren, menar däremot att dubbelbemanning inte längre är nödvändigt till följd av den tekniska utvecklingen och säger till tidningen:

– Säkerhetssystemen är helt annorlunda i dag, och värdetransportrån är inte alls lika vanliga som för 20 år sedan när bilagan kom till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.