Det grekiska valet: ”En stark representation för kommunisterna underlättar den utomparlamentariska kampen”

Rapporteringen i denna artikel är slut. Den 20 september klockan 18.00, svensk tid, stängde vallokalerna i Grekland. Vi bevakar i synnerhet SKP:s broderparti Greklands Kommunistiska Parti (KKE).

Måndagen den 21 september:

Klicka på bilden för förstorning.

17.29: KKE tredje största parti i 7 regioner:
1. Den största region som Grekland har, i Atens område, Aten B (i denna finns alla arbetarområden i Aten)

2. Larisaregion

3. Samos region (här ingår också den röda ö, Ikaria)

4. Lesvos region

5. Leykas region

6. Zakynthos region

7. Kefallonias region

Jannis Konstantis från Greklands Kommunistiska Parti (KKE).
Jannis Konstantis från Greklands Kommunistiska Parti (KKE).

17.29: Jannis Konstantis, från Greklands Kommunistiska Parti (KKE), säger till Riktpunkt att valresultatet är negativt för folket.
– Många som ville ta steget ut från de partierna som gav sitt stöd till det senaste memorandumet, gjorde tyvärr inte detta. De gav ytterligare en chans till de partierna, mest SYRIZA, i tron att de kommer att ändra sig. Men det kommer de inte att göra. De kommer att använda valresultatet för att attackera alla kvarstående rättigheter som arbetarrörelsen har.

Att många valde att inte gå och rösta var också negativt, betonar Jannis Konstantis.
– Man ser detta motstånd i praktiken, på arbetsplatserna, i bostadsområden och så vidare

Att Gyllene Gryning fick lite mer stöd är också negativt.
– Nazisterna försöker att vinna fotfäste i olika arbetarområden. Att Gyllene Gryning i många arbetarområden i de stora städerna (speciellt i Aten) fick en liten tillbakagång är positivt.
Ökning i procent för KKE
– KKE fick en liten ökning i procent från 5,47 procent till 5,55 procent, och samma antal riksdagsledamöter som förut, det vill säga 15 stycken men drabbades också av att många inte gick och rösta.
– Detta på grund av bland annat ekonomiska eller andra skäl, i Grekland ska man rösta där man kommer ifrån och för många arbetslösa och arbetare, är det problematiskt och en del har inte ens råd till detta.
KKE fick en ökning i deras traditionella fästen, som på öarna i östra Aegeiska havet (Ikaria, Samos, Lesvos och så vidare), i Ioniska havet (Kefallonia, Zakynthos, Leykas och så vidare) samt på många län i fastlandet.
– I Ikaria till exempel blev KKE igen första parti med 33,2 procent av rösterna och samma sak i Mantamados på ön Lesvos med 27,7 procent.
KKE kommer nu att göra allt för att stärka motståndet mot denna politik som nu kommer att föras.
– Vi vet att situationen inte kommer att ändras genom de parlamentariska valen men självklart, en stark representation för kommunisterna underlättar den utomparlamentariska kampen.
Jannis Konstantis avslutar med att säga att kampen nu går vidare.

07.41: Resultat från valet 20 september 2015 (i parentes resultat från januari 2015)
När 99,48% procent av rösterna räknats.
Deltagande: 56,55%

Nea Dimokratia (konservativa): 28,09% (27,81%)

SYRIZA: 35,47% (36,36%)

Gyllene Gryning (nazister): 6,99% (6,29 %)

To Potami (centervänster): 4,09% (6,05 %)
Greklands Kommunistiska Parti, KKE: 5,55% (5,47 %)

PASOK: 6,28% (4,66 %)

ANEL: 3,69% (4,73 %)
Enosi Kentroon: 3,43% (-)
Folklig Enhet: 2,86%

Valdagen den 20 september:

23.11: När 54 procent av rösterna räknats hade Syriza 35,4 procent och Ny demokrati 28,1.
Nazistiska Gyllene gryning 7,1 procent av rösterna, socialdemokratiska Pasok 6,4 procent, Den liberala-socialdemokratiska To Potami 3,9 procent, Greklands Kommunistiska Parti – KKE 5,5 procent, Centerunionen 3,4 procent, högerextrema Oberoende greker 3,7 procent och Folklig enhet, som bröt sig ut ur Syriza i somras, låg under gränsen på 3 procent av rösterna med 2,8% för att få mandat i parlamentet.

Valdeltagandet beräknades på kvällen till cirka 55 procent.

Dimitris Koutsoumpas, generalsekreterare i KKE.
Dimitris Koutsoumpas, generalsekreterare i KKE.

22.30: Centralkommitténs generalsekreterare i KKE, Dimitris Koutsoumpas, gjorde ett uttalande för en stund sedan. Han påpekade bland annat:

– KKE hälsar de hundratusentals greker som gav sin röst till Greklands Kommunistiska Parti. Er alla som stod emot rädslan och invändningar som ni hade. KKE kommer att använda sina riksdagsledamöter för att reorganisera arbetar- och fackföreningsrörelsen, för att bilda den stora sociala alliansen.
– KKE är den enda kraft som för en verklig kamp mot memorandum som gör folket fattigare. Det kommer bildas en regering som kommer att fullfölja kapitalets attacker. Valresultatet i stort är negativt för arbetarklassen, småbönderna, ungdomarna och pensionärer.
– KKE kommer att kämpa på alla nivåer mot den nazistiska monstren, det vill säga Gyllene Gryning, de mördare som stödjer det ruttna kapitalistiska systemet. Det behövs ett starkare KKE överallt, på arbetsplatserna, i skolor och universitet, på alla bostadsområden.

Alexandra Mpalou (KKE).

19.43: Det mest intressanta är att oavsett vilken regering som bildas imorgon kommer attackerna från kapitalet att intensifieras. Det säger Alexandra Mpalou, från KKE, på TV-kanalen SKAI ikväll.
– Kapitalet vill att arbetskraften ska bli ännu billigare, skära ner alla offentliga utgifter (inom utbildningen, hälsa, omsorg och så vidare) för att få mer vinst.
– KKE ska komma ut starkare ur detta val men det viktigaste är att arbetarrörelsen måste organisera sig ännu bättre för att försöka stoppa alla försök från kapitalet och regeringen.

19.36: Valdeltagandet ser ut att bli lägst i historien. Det verkar bli strax över 50 procent, kanske 53-55 procent.

exitpoll-grekland
Exit poll, Grekland.

18.28: I första prognosen, så kallad ”exit poll”, ser det ut att vara en framgång för Greklands Kommunistiska Parti (KKE).

2 tankar på “Det grekiska valet: ”En stark representation för kommunisterna underlättar den utomparlamentariska kampen”

  1. KKE fick sitt bästa valresultat på ön Ikaria, strax väster om Samos, där de blev största parti med 33%, (en framgång på ett par procent).
    Under inbördeskriget 1946-49 deporterades 15000 kommunistiska kämpar till ön, där de mottogs väl av lokalbefolkningen. Många stannade och ön förblev ett fäste för KKE.
    Tänk på Ikaria om ni beställer en Greklandssemester. Ön är naturskön, men ganska oexploaterad av turistindustrin.

  2. Valokalsundersökning visar att bland de arbetslösa är fascistiska Gyllene Gryning största parti med drygt 16%. KKE och de EMU-fientliga utbrytarna ur ZYRIZA, får ca 15% vardera.

    Alltså skulle nästan hälften av de grekiska arbetslösa ta avstånd från EU-maffian.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.