Stora protester i Finland mot sparförslag

Söndagsersättningen sjunker, semestern förkortas i offentliga sektorn och sjukkarens införs. Det är några av konsekvenserna av det sparförslag som den finska regeringen presenterade nyligen. Det uppger YLE Nyheter.

Bakgrunden till sparförslaget är regeringens eftersträvande att åstadkomma ”ett produktivitetskliv på fem procent samt att kompensera samhällsfördraget”. Det är också tänkt att det lanserade sparförslaget ska sänka arbetskostnaderna. Den finska statsministern Juha Sipilä (C) är positiv till sparförslaget och konstaterar att det bland annat ska ”stimulera sysselsättningen och konkurrenskraften”.

I dag pågår kraftfulla demonstrationer och strejker mot krispaketet. Det har hittills samlats 30 000 människor på Järnvägstorget i Helsingfors. Sparförslaget har mött hårt motstånd från folket. De finska fackföreningarna är arrangörer och deltar aktivt i protesterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.