Unga Republikaner:
”Monarkin är i grunden en kvarleva”

Hallå där… Jonas Lundgren, förbundsordförande Unga Republikaner.

Vad är Unga Republikaner?
– Unga Republikaner är Republikanska Föreningens ungdomsförbund. Vi är partipolitiskt obundna och tvärpolitiska. Vår verksamhet går ut på att skapa opinion för att demokratisera det svenska statsskicket.

Varför ett steg mot ett Sverige som republik?
– Monarkin är i grunden en kvarleva från en svunnen tid och en odemokratisk institution finansierad med våra pengar. Det är ett statsskick som på inget sätt kan sägas ha en rimlig plats i vår tid. I vissa diktaturer går makt och ämbeten i arv, och inom den svenska monarkin. Den som tar demokratin på allvar är republikan.

Vad anser ni om mediernas bevakning av kungahuset?
– Den är på alla sätt undermålig och underdånig. Den utgår snarare från att visa omotiverad respekt än att granska en faktisk makthavare, vilket kungen är i egenskap av statschef. Istället för att från mediahåll begära transparens och öppenhet från hovet döljer man från exempelvis public service hur mycket man betalar för sändningsrättigheter av evenemang kopplade till kungafamiljen. Media kan väntas vara den tredje statsmakten i en demokrati. Även om det finns undantag är mitt generella intryck att media snarare skyddar än granskar den svenska monarkins förehavanden.

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.