Ecuadors president förutspår budgetbalans 2018

Ecuadors president Rafael Correa säger att 2018 kommer det råda budgetbalans i landet.

Under en tv-sänd debatt den 29 oktober där ekonomer som är kritiker till presidentens regering deltog, förutsåg Correa att landets underskott kommer att reduceras till 2,4 procent och den trenden kommer att fortsätta tills budgetbalans är uppnådd 2018.

Rafael Correa som utöver sin politiska karriär även är utbildad ekonom, påminde om att ekonomins främsta målsättning är folkets välbefinnande och det har inte minskat i Ecuador. Dock har de sociala orättvisorna och fattigdomen minskat.

Rafael Correa sade:
– Vi lever i ett mycket bättre land än för åtta år sedan.

Presidenten kritiserade falskheten i påståendena som presenterades under tv-showen av oppositionens medlemmar. Bland annat att arbetslöshetssiffran skulle ha ökat när det i själva verket är snarare motsatsen. Ecuador har den lägsta arbetslöshetssiffran i landets historia.

Samhällsinvesteringarna kommer att fortsätta som de har gjort hittills med fokus på sjukvård och utbildning trots svårigheterna insisterade han, medan kritikerna anklagade honom för överdrivet slöseri av offentliga utgifter.

Presidenten manade till att man inte skulle glömma nyliberalismens effekter i det sydamerikanska landet. Den största konfiskeringen av realtillgångar ägde rum här.
Rafael Correa sade också att den ecuadorianska regeringen strävar tvärtemot efter att uppnå stort socialt framåtskridande och att rikedomarna som endast tillhör ett fåtal av befolkningen ska fördelas.

Han avfärdade också Internationella valutafondens prognoser som citerades av den före detta vicepresidenten Alberto Dahik om ett Ecuador utan tillväxt under 2015.

Rafael Correa tillträdde presidentposten 2007. Han inledde då med att skriva en ny författning för landet. Han titulerar sig själv demokratisk socialist och driver en politik som främst fokuserar på fattigdomsbekämpning, bekämpande av amerikanska influenser i landet och motarbetandet av multinationella företag som är verksamma i landet. Hans regering har lyckats på ett framgångsrikt sätt att bekämpa fattigdomen och den skenande arbetslösheten.

Källa: Prensa Latina, 29 oktober

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.