Sätt hårt mot hårt mot extremhögern

Antalet brandattentat ökar mot flyktingboenden, våld mot flyktingar upptrappas och en hatretorik som leder till fler attentat – det har blivit en del av vardagen i Sverige.

SKU anser, precis som SKP, att det upptrappade våldet riktat mot flyktingar och deras försvarare måste bekämpas med alla medel. Och kampen mot orsakerna till fascismens framväxt, det kapitalistiska samhället, måste intensifieras.

Rasistiskt våld måste fördömas eftersom det splittrar arbetarklassens enhet och endast gagnar ägarklassens intressen – som då kan spela ut arbetargrupper mot varandra. Som vi exempelvis läste i Riktpunkt nummer 7/2015 används splittring utefter etnicitet som en medveten taktik för att vända arbetslag mot varandra, snarare än att samarbeta med varandra för att stärka sina intressen mot arbetsköparna.

I takt med ett förråat samhällsklimat, med nedskärningar, svårigheter för ungdomar att få bostad och jobb kan bidra till att ungas frustration tar sig uttryck i högerextremism.

De flesta människor har någon spontan känsla om att det inte är deras intressen som tillvaratas i detta kapitalistiska samhälle. De flesta har heller inte systematiserat eller förstått vad det beror på, utan hugger anarkomässigt eller rasisthatiskt vilt efter första bästa symboliska manifestation. Då blir etniciteten ett tacksamt mål.

Man måste ta itu med strukturer och system, vilket vi som kommunister i SKU gör. Men det behövs fler ungkommunister som sprider vår politik. SKU tar kamp för socialism mot kapitalism.

SKU:s webbredaktion

En tanke på “Sätt hårt mot hårt mot extremhögern

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.