Islamismen – imperialismens skapelse och spegelbild

Med anledning av det nya tragiska terrorattentatet i Paris (13/11-2015) som kostade minst 129 människor livet, och med min tidigare artikel ”Till frågan om Islam och islamism” i minnet, vill jag utvidga min ursprungliga analys. Något som jag nu tycker fattades i min ursprungliga text var de mer dagsaktuella kopplingarna mellan Frankrike och Mellanöstern.

Frankrike är nämligen inte bara en forn kolonialmakt, utan också i detta nu ett rovgirigt krigförande imperialistiskt land. Som fullvärdig NATO-medlem och naturlig allierad med supermakten USA har Frankrike aktivt deltagit ibland annat Afghanistan-, Irak- och Libyenkrigen. Krig som har resulterat i totalt geopolitiskt kaos i regionen. Detta kaos är den Islamiska statens (IS) livsluft. Ju fler stater som faller till västerländska imperialistnationer, desto starkare blir terrorgruppen.

Antalet döda i Mellanöstern ger ytterligare bränsle till IS. Afghanistankriget allena har resulterat i att över 26 000 civila mördade och samtliga krigsinsatser i regionen sammantaget börjar närma sig en halv miljon döda. Mångdubbelt mer enligt vissa källor. Att grupper som IS uppstår i en sådan miljö och att deras idévärld domineras av tanken på ett västerland i lågor, är knappast något svårförståeligt eller förvånande. Aktion föder reaktion och reaktion föder motreaktion.

Ett annat problem är det omfattande monetära stöd till rebell- och terroristgrupper i Syrien som Frankrike tillsammans med andra NATO- och västländer har stått för. Stora summor reda pengar tillsammans med enorma mängder vapen och ammunition har skickats in i det syriska inbördeskriget via Turkiet. Detta är välbelagt av internationella medier och detta är också något som svenska regeringen har varit högljutt engagerade i. Det är alltså inte alls omöjligt att de vapen som användes vid terroristangreppet i Frankrike är betalda och levererade av inga andra än franska regeringen. Islamismen är således inte bara imperialismens skapelse, utan också dess spegelbild.

Det viktiga i detta läge är att peka ut den verkliga fienden: NATO-imperialismen och den rovgiriga västerländska kapitalismens expansionsiver! I detta nu representeras världsimperialismens intressen av korrupta politiker som hugger det franska folket och de europeiska folken i ryggen genom att sminka över sin terroristverksamhet i Mellanöstern. Sverige är nu på väg ner längs samma väg som Frankrike länge har gått på. Vår politiska maktelit, representerade av de åtta borgerliga partierna i riksdagen, söker smygansluta Sverige till NATO. Sverige har redan involverats i tre krigsinsatser (Afghanistan, Libyen, Irak) i Mellanöstern under NATO-flagg och fler lär det tyvärr bli om inte den svenska arbetarklassen reser sig och kräver ett slut.

Mina tankar går till de vars liv dagligen förspills i jakten på extraprofit för de rika och rovgiriga västländerna och deras monopolföretag. Ilskan, frustrationen och det rättfärdigade hatet mot dem som är verkligt och ytterst ansvariga måste dock omsättas i direkt politisk handling. En politisk handling vars långsiktiga mål är fred och socialism, den slutgiltiga utsläckningen av de snikna och vedervärdiga orsakerna till dagens krig och terrorism.

Nej till svensk smyganslutning till NATO!
Stoppa Sveriges deltagande i imperialistiska krig!
Arbetare i alla länder förena er!

Lars G. T. Petersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.