Valframgångar för KP i Turkiet

I söndagens turkiska parlamentsval gick Kommunistiska Partiet, Turkiet (KP) starkt framåt i antalet röster. Man femdubblade sina röster sedan förra valet i juni. Centralkommitténs sekreterare Kemal Okuyan menade att detta innebär att den kommunistiska rörelsen nu har ett ännu större ansvar.

Det turkiska parlamentsvalet hölls söndagen den 1 november. Enligt det preliminära valresultatet gick Kommunistiska Partiet, Turkiet framåt i antalet röster från 13 732 till över 65 000 röster. KP åstadkom denna femdubbla ökning på mindre än fem månader då det senaste valet var i juni.

Det slutgiltiga valresultatet förväntas offentliggöras av Turkiets högsta valråd den 12 november. Den 30 oktober höll KP också ett valevent där de bjöd in deltagarna från det 17:e mötet för kommunist- och arbetarpartierna. Mötesdeltagarna närvarade på eventet för att hälsa på Turkiets kommunister och för att framföra sitt stöd för partiet inför parlamentsvalet med ett solidaritetsmeddelande.

I parlamentsvalet vann det styrande regeringspartiet AKP med presidenten och före detta premiärministern Recep Tayyip Erdogan en jordskredsseger och fick 49,8 procent av rösterna och knep 316 mandat av sammanlagt 550 mandat i det turkiska parlamentet, en mycket bättre insats än vad valundersökningarna hade förutspått.

Det kurdiska Folkens demokratiska parti (HDP) rasade i antalet röster från 13 procent i förra valet till knappt 10,75 procent vilket precis räckte till att komma över parlamentets tioprocentsspärr. Erdogan tillträdde presidentposten 2014 och var dessförinnan premiärminister från 2003. Rösterna för den huvudsakliga oppositionen Republikanska folkpartiet var kvar på samma nivå, det vill säga omkring 25 procent.

Okuyan kommenterade denna fördelning av rösterna på soL:s nyhetsportal, som ”en livsandning för Erdogan” som redan har uteslutits från maktens centrum på grund av regeringskrisen som han har skapat och på sättet han har polariserat det turkiska samhället till skillnad från oppositionspartierna som har övergett polariseringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.