Den sydkoreanska regeringen attackerar facken besinningslöst

Just nu utför den sydkoreanska regeringen en omfattande facklig attack mot den svenska motsvarigheten till LO, KCTU, med presidenten Park Geun-hye i spetsen, med målsättningen att försvaga och begränsa de sydkoreanska arbetarnas och fackföreningarnas rättigheter och arbetsrätten. Denna process har pågått alltsedan regeringen tillgrep makten 2013.

Sydkoreansk polis gjorde nyligen ett tillslag mot åtta kontor tillhörande KCTU och dess medlemsförbund. Under razziorna konfiskerades bland annat datorer, hårddiskar och mötesdokument. Flera arbetare arresterades och en häktningsorder har utfärdats för KCTU:s ordförande Han Sang-Gyun, rapporterar nyhetsbrevet Labour Start. Vidare rapporteras att man från regeringshåll också har beordrat sydkoreansk polis att kuva protester och arrestera fackliga ledare. Tillslagen föranleddes av att de sydkoreanska facken hade närvarat vid en stor demonstration mot regeringens planer att införa nya lagar vilka syftade till att inskränka arbetsvillkoren och de fackliga rättigheterna i form av begränsad rätt till övertidsersättning och begränsade rättigheter för arbetslösa arbetare i låglöneyrken.

Som en följd av den sydkoreanska regerings repressiva politik och dess fackfientliga åtgärder har Världsfacket (IFS) inlett en global kampanj. Även Internationella arbetsorganisationen (ILO) har bestämt fördömt regeringens fackfientliga politik i Sydkorea, i synnerhet den inskränkta rätten till att få organisera sig fackligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.