Journalistförbundet förnekar funktionshindrade försäkringsförmåner

För medlemmar i Journalistförbundet som inte är fullt arbetsföra flyttas inte alla försäkringsförmåner över till det nya försäkringsbolaget vid årsskiftet.
– Den fackliga solidariteten i Journalistförbundet omfattar tydligen inte medlemmar som råkar vara födda med ett funktionshinder och därmed ha nedsatt arbetsförmåga, säger Fredrik Jönsson, redaktör på Riktpunkt.nu.

Från och med den 1 januari byter Journalistförbundet försäkringsgivare från If till Bliwa. ”Du som har en sjukförsäkring med pågående utbetalning på en skada eller inte är fullt arbetsför vid årsskiftet kommer också att flyttas över. Men du bör ansöka om en fortsättningsförsäkring hos If för att behålla möjligheten till fortsatt ersättning även efter bytet av försäkringsgivare den 1 januari”, skriver fackförbundet på sin hemsida.

Definition av full arbetsför, utifrån informationen som Journalistförbundet gått ut med, är att man inte ska uppbära: sjuklön, sjuk- eller rehabiliteringspenning, aktivitetsersättning, sjukersättning (inte heller tidsbegränsad) eller arbetsskadelivränta.

Fredrik Jönsson säger att det väckt heta diskussioner bland medlemmarna.
– Även medlemmar som är inte berörs av bytet av försäkringsbolag är upprörda över att man överger den fackliga solidariteten.

Har Journalistförbundet bytt försäkringsbolag för de pensionsförsäkringar och annat som anställda inom Journalistförbundet har?
– Det kan jag inte svara på, säger Fredrik Jönsson.

En sjukförsäkring som medlemmar med nedsatt arbetsförmåga fortsätter med hos IF, vilket Journalistförbundet och Bliwa rekommenderar, kostar mer än det dubbla beloppet, jämfört med före facket skiftade försäkringsbolag.

Diskrimineringsombudsmannen tolkar lagen mot diskriminering på följande sätt: ”Diskriminering är förbjuden när det gäller medlemskap och medverkan i arbetstagar-, arbetsgivar- och yrkesorganisationer. Förbudet att diskriminera gäller även förmåner som en sådan organisation tillhandahåller.”

Blir Journalistförbundet den första fackliga organisationen som blir ett fall för Diskrimineringsombudsmannen? är frågan Riktpunkt ställer sig. En sjunkande organisationsgrad kan aldrig motverkas genom att avskaffa det kollektiva löftet som är den fackliga organisationens bärande grundidé, solidaritet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.