Mannen på taket, SVT1 måndag 4 januari

När vår partikamrat Per Wahlöö tillsammans med sin hustru Maj Sjöwall utgav sin första polisroman Roseanna 1965 skrevs det litteratur och deckarhistoria i Sverige och världen.

Innan Per Wahlöö som i unga år drabbats av ohälsa och slutligen 1975 endast 49 år gammal slutgiltigt förlorade sin kamp mot cancern hann paret Sjöwall – Wahlöö med att ge ut tio romaner om ett brott. Den sista utkom 1975 med titeln Terroristerna. Fem av böckerna skrevs i parets lägenhet på Föreningsgatan 53 i Malmö.

Att Per Wahlöö tillhörde vårt parti märks genom att han införde en bitande samhällskritik i sina romaner och det var just den traditionen som var ny och banbrytande. Henning Mankell var den författare som fullföljde och förnyade den författartradition som paret Sjöwall – Wahlöö inledde med sina böcker.

TV 4 har spelat in ett otal filmer där Martin Beck, Sjöwall – Wahlöös poliskommisarie spelar en huvudroll genom Peter Haber. Dessa filmer har förutom namnet ingenting med Sjöwall – Wahlöös böcker att göra utan kan närmast liknas vid att man försöker krama sista vattendroppen ur en sten.

Annat är det med Bo Widebergs (1930 – 1997) regi av filmen Mannen på taket, som blev ett mästerverk. Filmmusiken skrevs av Björn J:son Lindh och hade premiär 1 oktober 1976. I huvudrollen som kommissarie Martin Beck ser vi Carl–Gustaf Lindstedt. Det väckte en viss förvåning att Bo Wideberg gav huvudrollen till Carl–Gustaf Lindstedt (1921 – 1992) av svenska folket då var mest känd som revy och crazy artist. Det visade sig att Carl – Gustaf Lindstedt gjorde sitt livs rollprestation som Martin Beck. I övrigt ser vi att rollistan består av Sven Wollter, Thomas Hellberg, Håkan Serner och Johan Wideberg.

Se filmen och njut av ett oslagbart tidsdokument.
Mannen på taket, SVT1 måndag 4 januari kl 21

Lars Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.