Allt färre studenter får studiemedel från CSN

Allt färre studenter är studiemedelsberättigade. Avslagen gällande studiemedel från CSN har fördubblats de sex senaste åren och tendensen kommer med allra största sannolikhet att vara ihållande. Var tionde student upplever denna problematik. Anledningen är främst juridisk i form av skärpt lagstiftning, men det beror också på att de avvisade studenterna inte klarar av tillräckligt många kurser.

Utredaren på CSN Andreas Dahlkvist säger:

– Det är tydligt att det beror på den skärpta lagstiftningen som trädde i kraft 2010.

SKP anser följande om studiemedlet:

”Vi kommunister arbetar för att studiemedlet ska avskaffas. Studier ska likställas med arbete. Studier är en investering för samhället och ska därmed bekostas av samhället, genom en studielön.”

”Studenternas kamp för en studielön måste gå hand i hand med kampen mot det kapitalistiska samhället, för socialism. I Sverige finns enorma rikedomar. Drygt 100 personer har tillgångar motsvarande nästan halva Sveriges BNP. Drygt 100 personer har en gemensam förmögenhet på 1 300 miljarder. Dessa tillgångar är ständigt växande, trots allt prat om ekonomisk kris.  Tillgångarna de äger är skapade av folket och ska därför också tillfalla folket, genom bland annat en studielön.”

LÄS VIDARE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.