Colombianska legosoldater strider i Yemen

Colombianska legosoldater som strider i Jemen har blivit ett allt vanligare fenomen. De rekryteras av den rika gulfstaten Förenade Arabemiraten för att strida på den saudiledda koalitionens sida. De colombianska legosoldaterna drivs huvudsakligen av ekonomiska motiv. Vidare rapporterar Ekot att Förenade Arabemiraten de senaste åren har rekryterat uppskattningsvis 2000 colombianska legosoldater till sin nationella armé. I nuläget strider 500 colombianska legosoldater i Jemen

Generalen Jaime Ruiz säger till Ekot:

– Förenade Arabemiraten erbjuder minst fyra gånger så mycket i lön, boende, gratis sjukvård och utbildning. Det lockar de colombianska soldaterna.  Huthirebellerna stöds av Iran och Syrien och för en antiimperialistisk kamp i Yemen och vill bryta det saudidominerande styret i landet. Israel, USA och gulfstaterna stödjer Jemens regering.  På grund av att Yemen är ett oljerikt land i kombination med närheten till Röda havet är det attraktivt för supermakter som USA och Saudiarabien att kontrollera landet. Huthirebellerna är dessutom shitier medan majoriteten av populationen i Jemen är sunnimuslimer.

Källan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.