KKE står enade tillsammans med de största folkmassorna i Grekland de senaste åren

Generalsekreteraren för Greklands Kommunistiska Parti (KKE) efter de massiva demonstrationerna mot ”giljotinslagen”. KKE centralkommittés generalsekreterare Dimitris Koutsoumpas gjorde ett uttalande efter hans deltagande vid PAME:s (Alla arbetares militanta fronts) generalstrejk i Aten den 4 februari. Koutsoumpas talade enligt följande:

”Generalstrejkens stora framgång, de massiva demonstrationerna i alla av landets städer, böndernas militanta vägspärrar, deltagandet av hundratusentals egenföretagare, yrkesverksamma vetenskapsmän, ungdomar och kvinnor från folkmassornas familjer framförde ett budskap: ”den här situationen är ohållbar och kan inte fortsätta”. Det fasansfulla lagförslaget måste omedelbart upphävas. De arbetarfientliga och folkfientliga lagarna måste avskaffas. Vi trappar upp och fortsätter kampen till dess att den slutgiltiga segern är nådd.  Med arbetarklassens enighet, med arbetarna i det främsta ledet, med folkets sociala allians bestående av alla arbetare i varje sektor. Med ett ställningstagande emot monopolen som exploaterar oss och emot det kapitalistiska systemet som försämrar arbetarnas liv ytterligare. Vi måste ta sakerna i våra egna händer.”

Tusentals greker deltog i demonstrationerna på gatorna hållna i alla av landets större städer med deras centrala huvudkrav på upphävandet av lagförslaget från Syriza- ANEL-regeringen, även kallat ”giljotinlagen” som förstör det sociala trygghetssystemet i landet. Lagförslaget eller ”giljotinlagen” som den kallas i media sänker pensionerna, ökar bidragen från arbetarna till det sociala trygghetssystemet, minskar statsutgifterna till det statliga systemet av hälsa och välfärd och höjer pensionsåldern.

PAME:s massiva demonstrationer tillsammans med folkens sociala allians rapporterades vara de största mobiliseringarna de senaste åren. De andra aktörerna i denna sociala allians var: Alla bönders militanta demonstration (PASY), den nationella antimonopoldemonstrationen (PASEVE), krafterna från studentkampens front (MAS) och det grekiska kvinnoförbundet (OGE). De grekiska bönderna deltog med sina traktorer i arbetarnas strejkmobiliseringar i många grekiska städer symboliserandes arbetarklassens gemensamma kamp med de fattiga och småbönderna.

Källa: International Communist Press, den 6 februari

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.