Funktionshindrade i Klippans kommun kommer att utnyttjas som gratis arbetskraft

Funktionshindrade i Klippans kommun kommer att utnyttjas som gratis arbetskraft, rapporterade Sveriges Radio den 8 februari. Detta beslut fattades av politikerna i kommunen. Innan fick de funktionshindrade som är sysselsatta i Klippans kommuns dagliga verksamhet endast 820 kr i månaden i habiliteringsersättning. Denna ynka ersättning slopas nu helt.Slopandet av habiliteringsersättning till funktionshindrade verksamma i daglig verksamhet är ett led i kommunens ambition att spara in 600 000 kronor per år. Man refererar till att habiliteringsersättning inte omfattas av lagen och därmed anser man att man inte har någon skyldighet att betala ut habiliteringsersättning till de funktionshindrade i Klippans kommun. Kommunpolitikerna i Klippans kommun anser vidare att habiliteringsersättningen inte är viktig.

Bland de ansvariga politikerna i Klippans kommuns socialnämnd finns Gunilla Svensson. Såhär kommenterar hon frågan om habiliteringsersättning till Sveriges Radio:

– Egentligen tycker jag inte att den är viktig, om jag ser till varför man har den. Det är något som man ska ha för att man har svårt att platsa på den vanliga arbetsmarknaden.

En av de funktionshindrade Jessika Håkansson, verksam i kommunens dagliga verksamhet reagerar starkt på politikernas fattade beslut. Hon säger:

– Man känner sig mindre värd. Ge oss våra pengar, det kommer att få oss att känna oss lika mycket värda som en frisk människa

Klippans kommun motiverar detta med att man ska spara pengar.

 

LÄS VIDARE:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.