Regeringens tiggeriutredning får kritik

Regeringens tiggeriutredning om utsatta EU-medborgare som presenterades den 1 februari får nu skarp kritik efter att den tillhandahållits av barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér från regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson. Anledningen till den skarpa kritiken är att man i utredningen skriver att ”barn till EU-migranter inte bör erbjudas skolgång och ”att man inte bör ge pengar till tiggare”. Dessutom fastslår barnkonventionen att alla barn ska garanteras skolgång. Utredningens argument är heller inte förenliga med allas likhet inför lagen.

Robert Hårdh på människorättsorganisationen Civil Right Defenders säger till SVT:

– Det är väldigt uppseendeväckande och upprörande. Det finns en avsaknad av ett människorättsperspektiv

Utredningen om utsatta EU-medborgare genomfördes efter en förfrågan från Sveriges kommuner och landsting vilka krävde riktlinjer för hur man ska förhålla sig till EU-medborgare. SVT rapporterar också att det uppskattningsvis fanns omkring 4000 EU-medborgare i Sverige under 2015 och mellan 70 och 100 av dessa var barn. Regerings tiggeriutredning om utsatta EU-medborgare har huvudsakligen behandlat barn- och jämställdhetsfrågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.