Polskt byggföretag i Sverige grundlurade landsmän

Ett oseriöst polskt byggföretag har systematiskt utnyttjat, hotat och lurat två polska arbetare i samband med ett byggprojekt i Lund. De sparkades med omedelbar verkan när de gick med i facket. Det rapporterar Aktuellt Fokus.

Det ena byggarbetaren anställdes 2013 och den andra 2014. Vid den här tidpunkten ska de också ha fått motta hot från arbetsköparen. Arbetsköparen hävdade bland annat att i och med att de hade gått med i Byggnads, blev det för dyrt för arbetsköparen i fråga att betala övertid till arbetarna. Utöver detta blev de polska byggnadsarbetarna varse om att de hade blivit grundlurade på 165 kronor i timmen i anslutning med att de gick med i facket.

Nu har det oseriösa byggföretaget dömts av Arbetsdomstolen. Aktuellt Fokus rapporterar följande:
”Arbetsdomstolen anser att avskedandena är ogiltiga och saknar helt grund. Arbetsdomstolen dömer företaget att betala 200 000 kronor i skadestånd till byggnadsarbetarna. Plus närmare 630 000 kronor samt ränta för uteblivna löner. Företaget ska också betala 205 000 kronor i skadestånd till Byggnads för föreningsrättskränkning. Företaget förhindrade och hotade arbetarna när de gick med i facket. Företaget har en månad på sig att höra av sig till domstolen, för att ta upp fallet på nytt. Om inte står domen fast.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.