Sekoklubb manifesterar mot privatiseringar

Fackliga världsfederationen har tidigare på en europeisk konferens utsett den 4 april som internationell dag mot privatiseringar.
– Privatiseringar leder till en omfördelning av egendom som tillhör staten, landstinget eller kommunen till de privata företagen för att de ska tjäna ännu mer pengar, säger Jannis Konstantis, som är ordförande i Seko Tunnelbanan i Stockholm.

seko-klubbloggan2Seko Tunnelbanan, klubb 111, anordnar en manifestation den 4 april utanför Stockholms landstingshus för att uppmärksamma de privatiseringar som äger rum i Sverige och i hela Europa.

– Vår klubb har i samband med manifestationen begärt ett möte med politikerna.

Hur påverkas era medlemmar av privatiseringar av tunnelbanan och kollektivtrafiken?

– När det gäller kollektivtrafiken som vi arbetar med anser vi att privatiseringen leder till sämre arbetsförhållanden, ökade priser och sämre säkerhet. Kapitalet har ju ett enda syfte, vinsten.

– Våra medlemmar och alla som arbetar inom tunnelbanan, har sett att privatiseringen leder till att färre gör samma jobb, att man ska arbeta mer och att saker som man vunnit med kollektivavtalet ifrågasätts av arbetsköparen.

Jannis Konstantis poängterar att det är skattebetalarna som betalar till landstinget för all infrastruktur vilket resulterar i att de privata företagen tjänar ännu mer pengar.

– Samma situation ser vi också på andra områden där privatiseringar har ägt rum: inom vård och omsorg, utbildning och så vidare.

Han säger att den borgerliga staten hjälper kapitalet, och detta visar att staten och dess organ inte är neutrala.

Seko Tunnelbanan, klubb 111, har uppmanat andra fackföreningar inom kollektivtrafiken att ansluta sig till manifestationen.

– Våra medlemmar och facket ska fortsätta kämpa mot privatiseringar, trots att de flesta parlamentariska politiska partier idag är direkt eller indirekt för privatiseringar.

Den 4 april klockan 15.00 utanför Stockholms landstingshus, på Kungsholmen, arrangeras manifestationen.

Redaktionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.