Byggnads varslar om strejk:
”En strid för hela arbetarklassen”

Svenska Byggnadsarbetareförbundet har blivit tvunget att varsla motparten Sveriges Byggindustrier om total arbetsnedläggelse på 60 företag från den 12 april. Ett varsel som omfattar 2 600 medlemmar som arbetar under byggavtalet.
– Det är en strid för hela arbetarklassen och dess långsiktiga intressen, säger Lars Lundberg, suppleant i Byggnads förbundsstyrelse.

byggnadsByggnads presenterade sina avtalskrav för Sveriges Byggindustrier den 22 februari och förväntade sig naturligtvis en konstruktiv diskussion om dessa krav. Byggnads krav inför avtalsrörelsen kan sammanfattas i 6 punkter.

  1. Ordning och reda i byggbranschen och kamp mot lönedumpning och diskriminering
  2. Jämställdhet och mångfald. Kvinnor och män, ungdomar och nyanlända måste alla känna sig välkomna till byggbranschen.
  3. Lärlingar, för att säkra återväxten måste betydligt fler lärlingar anställas.
  4. Nyanlända måste vara välkomna till byggbranschen med avtalsenliga löner och övriga anställningsvillkor.
  5. Integritet. Övervakning av anställda via GPS, Försäkringskassans register, kameror och passerkort får ske först efter förhandling med Byggnads.
  6. 3,2 procent lönehöjning eller minst 800: -/mån.

För Byggnads har det varit en omöjlighet att få en diskussion med Sveriges Byggindustrier utifrån fackförbundets avtalskrav då Sveriges Byggindustrier och Svenskt Näringsliv bara är intresserade av att slakta Byggnads lönesystem.

– För oss kommunister är det inte förvånande eller oväntat att förr eller senare så skulle Sveriges Byggindustrier livligt påhejade av Svenskt Näringsliv ge sig på vårt lönesystem, säger Lars Lundberg, beträffande detta stridsvarsel, som är ett mycket omfattande varsel. Redan i Byggkommunisten nummer 2/2015 varnade vi för det här.

– Anledningen till attacken på vårt lönesystem är att systemet innehåller så många komponenter som borgarklassen och deras megafoner avskyr. Vårt lönesystem eller avtalets paragraf 3 värdesätter och premierar sammanhållning, kamratskap samt direktdemokrati över arbetsplatsen.

Genom detta system är det arbetslaget som genom sin demokratiskt valda lagbas fördelar arbetsuppgifter och ser till att alla har lika lön oavsett kön eller etnicitet, påpekar Lars Lundberg.

– Samt inte minst ser till att alla har arbetsuppgifter som passar den enskildes färdigheter inom olika arbetsområden och samtidigt garanterar att alla har lika lön, en lön som alltid är förhandlingsbar, en förhandling som aldrig kan gälla en anställd, det handlar alltid om kollektivet. Det handlar kort sagt om makten på arbetsplatsen.

Lars Lundberg slår fast att Byggnads måste vinna den här striden eftersom det inte bara är en angelägenhet för Byggnads medlemmar, det är en strid för hela arbetarklassen och dess långsiktiga intressen.

– Direktörerna och mångmiljardärerna i Svenskt Näringsliv och Sveriges Byggindustrier har säkert förberett sig mycket noga för årets strid då de tänkt sig att en gång för alla knäcka Byggnads. Och när det är gjort slaktar man resten av arbetsrätten med strejkförbud, statlig lönesänkningspolitik med mera. Byggnads måste vinna den här striden. Det är en överlevnadsfråga.

Redaktionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.