ABF avbryter allt samarbete med Turkiska riksförbundet

Mot bakgrund av Barbaros Leylans förnedrande och rasistiska tal mot armenier på Sergels torg i lördags, portas nu Turkiska riksförbundet tills vidare från ABF. Detta rapporterade TT den 13 april.

ABF:s beslut innebär att samtliga ABF-avdelningar distanserar sig från Turkiska riksförbundet i termer av samarbete.

– Jag blir bestört. Hans uttalanden är vedervärdiga, och så långt från ABF:s människosyn man bara kan komma, säger ABF:s förbundsordförande Helén Pettersson i ett pressmeddelande.

Eventuell uteslutning kan komma att bli aktuell först vid ABF:s nästa förbundsstyrelsemöte.

Folkmordet på armenier inleddes i övrigt i april 1915 och varade till 1917 och inbegrep bland annat svår förföljelse. Majoriteten av dagens forskare i folkmordet är ense om att uppskattningsvis mellan 800 000 och 1,5 miljoner människor miste sina liv i folkmordet. Övriga etniciteter som bragtes om livet i folkmordet var assyrier, cirka 1 miljon döda assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker. Turkiet förminskar å sin sida betydelsen av den historiska tragedin och definierar inte det som folkmord. Den svenska riksdagen röstade dock för en reservation den 11 mars 2010 som föreslog att man borde erkänna det armeniska folkmordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.