Aktivister kämpar för asylrätten

Aktivister är just nu engagerade i en namninsamling som en del av Folkkampanjen för Asylrätt. Namninsamlingen kommer att pågå fram till den 20 april. Listorna ska överlämnas till Sveriges riksdag innan en ny lag behandlas. Hittills har aktivisterna fått in över 42 300 namnunderskrifter.

Bakgrunden till den startade folkkampanjen är att regeringen den 24 november 2015 presenterade ett flertal åtgärder som kommer att drabba asylsökande. De vidtagna åtgärderna syftade till att minska antalet asylsökande i Sverige och att generellt ha en avskräckande effekt på ankommande asylsökande. Dessa åtgärder handlade bland annat om att man endast skulle utfärda tillfälliga uppehållstillstånd för asylsökande vilket även gällde asylsökande barn. En annan åtgärd från regeringens sida var ett förbud för asylsökande att återförenas med sina respektive familjer och ett allmänt förbud för asylsökande som saknar id-handlingar att åka båt, buss eller tåg till Sverige.

Initiativtagarna till uppropet och Folkkampanjen för Asylrätt var ett flertal organisationer och grupper vars gemensamma ambition var att gå ihop i protest mot regeringens åtgärder beträffande asylrätten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.