Arbetsköparna i Sveriges Byggindustrier lockoutar

Klockan 06.00 i morse gick cirka 1 600 byggnadsarbetare ut i strejk. Arbetsköparna i Sveriges Byggindustrier, BI, varslade i eftermiddag om lockout för cirka 12 000 byggnadsarbetare, med start den 22 april som svar på Byggnads strejk.

Att Byggnads strejk skulle bryta ut blev klart i går kväll, då medlarna lämnade ett bud som innebar en kopia på tidigare avtal samt löneökning under ett år på 2,2 procent.
Byggnads sa nej till detta, eftersom fackets övriga frågor helt har förbisetts. Nu strejkar alltså Byggnads för bland annat ordning och reda i branschen.

”Byggnads gick in i avtalsrörelsen med tydliga, framtidsinriktade mål. Att få bort låglönekonkurrens och fiffel genom att utveckla huvudentreprenörsansvaret. Vi vill också öppna upp byggbranschen för kvinnor, nyanlända och lärlingar. Det bud medlarna presenterade idag är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej.
– Ska vi vara en framtidsinriktad bransch, möta internationell konkurrens och storslagna byggplaner så kan vi inte lämna kvinnor, ungdomar och nyanlända utanför. Och vi måste få ordning och reda i branschen, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.” Det skrev Byggnads i ett pressmeddelande i går, efter att man sagt nej till medlarnas bud.


Byggnads om strejkvarslet: ”Det berör hela samhället.” Foto: Mary Chitgar/SVT

LÄS VIDARE: Motparten BI varslar om lockout

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.