Grekland: ”Nej till lagen som kommer att krossa den sociala tryggheten”

Syriza-ANEL-regeringen står i begrepp att vidta nya arbetarfientliga åtgärder som beräknas kosta 5,4 miljarder euro vilket är 3 procent av Greklands bruttonationalprodukt. De vidtagna åtgärderna fokuserar främst på den massiva beskattningen av folket och uppstyckningen av socialförsäkringssystemet och pensionerna.

Som ett led i införandet av dessa arbetarfientliga åtgärder, har regeringen nu lagt fram ett lagförslag till parlamentet. Det kommer troligtvis hållas en omröstning om detta lagförslag i det stora plenumet den 10 till 11 maj. Dessutom söker Syriza-ANEL-regeringen efter ett legitimt tillvägagångssätt och formula och ett reservpaket innehållande arbetarfientliga åtgärder som beräknas kosta 3,6 miljarder euro (2 procent av landets bruttonationalprodukt). Detta var ämnet för koalitionsregeringen Syriza-ANEL:s överläggningar med eurozonens och Internationella Valutafondens inflytelserika delegationer. Den klassorienterade arbetarrörelsens verksamhet intensifierar sin kamp mot Syriza-ANEL-regeringens arbetarfientliga komplott. Arbetarrörelsen mobiliserade stort den 26 april i Aten, Thessaloniki och andra grekiska städer.

Sotiris Poulikogiannis, medlem i PAME:s exekutiva sekretariat, höll ett tal på massmötet och betonade att ”allt prat om regeringens ”tuffa förhandlingar” är en saga och han tillade att: ”och denna regering likt de föregående står vid sidan om borgarklassen, affärsägarna och industrimännen, de stora hotellägarna, de stora detaljhandlarna och bankmännen. De strävar efter sina intressen och förhandlar för dem och är till och med beredda att gå balansgång för dem om det så skulle behövas.”

PAME:s kader påpekade att ”vår beslutsamhet grundar sig i det faktum att vår sak är rättmätig och detta är den starkaste garantin för att försäkra oss om att vår vädjan om ett uppror från folkmassorna inte enbart är en slogan. ”Det finns inte utrymme för illusioner längre. Resonemanget från de ”mindre elaksinnade” leder till ännu värre situationer. Om vi inte stoppar dem med vår kamp, kommer den nedåtgående spiralen inte komma till ända och våra liv kommer att förvandlas till en ändlös plåga. Enorma rikedomar produceras och vi producerar dem. Aldrig förr i historien har det funnits den potential som det finns idag för att kunna leva ett fridfullt och vackert liv utan exploatering av gemene man. Ett fåtal parasiter och plutokrater hejdar denna potential för att i sin tur försvara sina ofantliga rikedomar. PAME:s mobiliseringar innebär ett framåtskridande inför den två dagar långa generalstrejken då lagförslaget kommer att tas upp i parlamentet för omröstning.

Dimitris Koutsoumpas: Nej till lagförslaget och regeringens tricks
En stor delegation bestående av KKE:s centralkommitté deltog i massmötet som hölls den 26 april på Syntagmatorget. Den leddes av KKE:s centralkommittés generalsekreterare Dimitris Koutsoumpas som gjorde följande uttalande: ”Vi säger nej till regeringens konstanta tricks. Vi säger nej till socialförsäkringsystemets giljotinlag, till den massiva beskattningen och till alla arbetarfientliga åtgärder. Vi kämpar för det fullkomliga omkullkastandet av den folkfientliga politiska linjen.”

Artikel översatt från KKE:s engelskspråkiga webbsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.