Våldsoffer protesterar i Venezuela mot amnestilag

Offer för högervåldet i Venezuela höjde sina röster den 7 april när de protesterade mot den amnestilag som har antagits av den parlamentariska oppositionen som gynnar förövarna som har begått dessa handlingar.

Maithe Garcia, taleskvinna för kommissionen för offer av kontraksdödande, en term som används för att referera till överfallen på lantarbetare, bekräftade hennes vilja att gå ut på Caracas gator den 7 april framför parlamentet för att protestera mot vad hon kallade ”en olovlig amnestilag”.

Garcia betonade också att medan rättvisan skipas, kommer inhemska och internationella organisationer att riskera att publicera sanningen och varna för högervåldet för att i sin tur bli beviljad amnesti och benådning åt de ansvariga för upploppen under 2014 där 43 människor dödades och över 800 människor skadades.

Lagen eller stadgan syftar till att befria de ansvariga för det upplevda våldet som följde efter valet den 14 april 2013, förövarna ansvariga för de brott som begicks under kuppen den 11 april 2002 och oljesabotaget 2002-2003.

Hon betonade att de upprepade gånger har begärt att höras av nationalförsamlingen, men det oppositionella blocket har nekat offrens anhöriga möjlighet att avslöja sin sanning om de ansvariga för dödandet.

Offrens anhöriga har föreslagit inrättandet av en kommission för rättvisa och sanning att granska varje enskilt fall och har bett president Nicolas Maduro via brev, som för övrigt inte representerar lagen, att skicka det vidare till Högsta domstolen för ett juridiskt utslag om dess konstitutionalism och grundlagsenlighet.

Nicolas Maduro har nyligen meddelat att han kommer be Högsta domstolen att slopa amnestilagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.