Byggnads tar strid för ansvar och inflytande

Byggnads säger idag nej till medlarnas bud. Budet innehåller ett frontalangrepp på våra lönesystem och i förlängningen också att angrepp på den svenska modellen. Det kan vi aldrig acceptera.

– Ackordslönerna är ett fundament för hela byggbranschen och är både arbetsgivarnas och byggnadsarbetarnas möjlighet till inflytande och delaktighet på arbetsplatsen. Vi har ett unikt system som har varit väldigt gynnsamt för branschen i många år och det är värt att bevara, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

– Vi gick in i den här avtalsrörelsen med viljan om att tillsammans med arbetsgivaren diskutera framtidsfrågor. Vi behöver ta krafttag mot låglönekonkurrens och annat oönskat i branschen. Vi behöver möta arbetskraftsbehovet med fler kvinnor, lärlingar och nyanlända. Vi hade stora förhoppningar om att BI skulle vilja ta det ansvaret tillsammans med oss, fortsätter Johan Lindholm.

– Istället har vi mötts av en motpart som vill ta hela makten över våra löner. Den striden måste vi ta, säger Torbjörn Hagelin Byggnads avtalssekreterare.

Pressmeddelande från Svenska byggnadsarbetareförbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.