”Svenskt Näringslivs förslag är mer att likna tidigt 1900-tal”

Riktpunkt har haft en mejlkonversation med Unga Elektriker, en fristående organisation, men där alla är medlemmar i Elektrikerförbundet.
”Vi som är aktiva i Unga Elektriker vill vara anonyma som skydd för oss själva. Flertalet av tidigare aktiva i vårt nätverk har haft svårt att hitta nya jobb på grund av att man varit känd från Unga Elektriker som inte alltid ses som någonting positivt i en chefs ögon.”

Unga Elektriker framför att Svenskt Näringsliv är bakåtsträvande. ”Det de missar att nämna i debatten är dem miljarder som företagen plockar ut i vinster varje år.”

”Deras förslag om försämrade villkor för oss arbetare är mer att likna tidigt 1900-tal än något som är passande 2000-tal. Sänkta löner och försämrade anställningsvillkor tycker de är lösningen på att få fler i arbete.”

Unga Elektriker ger ett aktuellt exempel när Svenskt Näringslivs medlem Almega, Vårdföretagarna, tyckte att personliga assistenter var värda mindre i löneökning än ändra yrken på arbetsmarknaden.

”Där tog Kommunal fighten och vann, sådant blir vi glada av att se.”

Varför är det viktigt att som ung vara fackligt organiserad?
”Unga har sämst villkor och är sämst fackligt organiserad av alla åldersgrupper. Genom att engagera sig fackligt så gör man skillnad. Debatten om unga är också stor, både inom fackförbunden, men även samhället i stort. Istället för att prata om unga så måste man prata med unga. Vi är inte bara framtiden, vi är även nutiden, är ett passande ordspråk. Vi vet själva vad vi vill.”

”Vi försöker agera blåslampa mot Elektrikerförbundet på samma sätt som vi gör mot olika arbetsgivarorganisationer. Elektrikerförbundet har blivit bättre på att lyssna till skillnad mot arbetsgivarorganisationen, Eio.”

De uppger att det i Elektrikerförbundet nu finns ungdomsansvariga i varje verksamhetskrets, något som tidigare saknats.

”Några medlemmar skrev till och med en motion om att de ville ha en centralt ungdomsansvarig vilket gick igenom. De tycker vi är bra och vill gärna tro att Unga Elektriker har inspirerat flera unga att engagera sig i sina respektive fackförbund och kräva förändring.”

Unga Elektriker menar att det är viktigt att genomföra en arbetstidsförkortning.

”Vi är såklart helt positiva till det. 40 timmar/arbetsvecka är en gammal idé så givetvis ska vi gå ner i arbetstid. Vi tror inte heller på dem (oftast arbetsgivare) som säger att produktionskostnaderna skulle öka. Flera studier visar att effektiviseringen ökar samtidigt som sjukfrånvaron minskar vid förkortad arbetstid.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.