Före detta Venezuelakorrespondent avslöjar myterna om krisen i landet

Illustration: Riktpunkt

Efter att ha arbetat som korrespondent i Venezuela i tre år åt BBC, bestämde sig Daniel Pardo att dela med sig av fem myter om Venezuela som han identifierade bland uppfattningarna om landet som sprids utomlands. De som följer nyhetsrapporteringen vet att massmedia tecknar en mörk och dyster bild av hungersnöd, otrygghet och censur. Men hur allvarlig är egentligen situationen i Venezuela?

Nedan avslöjas fem myter:

1. Det råder livsmedelsbrist i Venezuela.
Det är sant att det råder livsmedelsbrist i vissa delar av Venezuela och majoriteten av folket (90 procent) uppger enligt en undersökning gjord av Encovi att de äter mindre och sämre. Men det råder absolut ingen utbredd eller omfattande livsmedelsbrist i Venezuela.

Enligt FN:s kriterier kännetecknas en hungersnöd av allvarlig och svår livsmedelsbrist i mer än 20 procent av hushållen, ett globalt och akut undernäringstal på över 30 procent och ett dödstal som inte ens når upp till en person på en miljon invånare per dag.

2. Man likställer Venezuela och Kuba med varandra och säger att dessa länder ser likadana ut.
Här citerar Pardo tre huvudargument som folk använder sig av då de påstår att Venezuela har ”kubaniserats”: långa köer till att köpa ransonerade livsmedelsvaror, en tvådelad ekonomi och ett militariserat styre. Samtidigt som det förvisso finns viss sanningshalt i påståendena, kvarstår det faktum att Venezuela fortfarande är en kapitalistisk ekonomi med en fortsatt stor privat sektor och internationella varumärken såsom McDonalds och en lång rad av amerikanska och spanska banker.

Dessutom har det venezuelanska folket kostnadsfri tillgång till sociala medier och media, streamingtjänster och sökmotorer såsom Facebook, Netflix, NFLX, Twitter och Google. Youtube är tillgängligt för alla i Venezuela till skillnad från på Kuba. Självklart kan venezuelaner också lämna landet fritt vilket kubaner bevisligen inte tillåts göra.

Det ska också förtydligas att inget av ovanstående påstående syfter till att applicera förakt på den kubanska modellen utan är endast en ren differentiering mellan de två länderna.

3. En diktatur har införts i Venezuela.
Då det råder mycket debatt forskare emellan om hur man ska kategorisera Venezuela finns det emellertid en sak som är otvivelaktig och odiskutabel; att leva i Latinamerika, i detta fallet Venezuela, innebär verkligen inte att leva i en traditionell diktatur. Jag kan försäkra er om att Venezuela inte ens är i närheten av en diktatur!

För det första förklarar Daniel Pardo att en opposition existerar i Venezuela, även fast den är begränsad i sina uttryckssätt så finns oppositionen likväl i Venezuela och val genomförs periodiskt även fast valresultaten kan ifrågasättas. Nu när vi har konstaterat faktumet att Venezuela inte är en diktatur, kan man dock inte prata om Venezuela som en fullfjädrad demokrati- även fast vissa kriterior är uppfyllda.

4. Alla människor och deras mormor hatar president Nicolás Maduro.
Återigen är detta en regelrätt lögn på samma sätt som många latinamerikanska och världsledare i övrigt är polariserande personligheter. Folket i Venezuela tenderar att antingen älska honom eller hata honom, det finns inga gråzoner eller mellanting. 20 till 30 procent av Venezuelas stödjer den nuvarande presidenten. Detta har bekräftats av diverse undersökningar. Dock tvistar analytiker om att dessa siffror är riggade och manipulerade på så sätt att många i Venezuela inte vågar att kritisera regeringen på grund av rädsla att förlora bostad, livsmedel och andra förmåner. På ett eller annat sätt är ”30 procent stöd mer än vad presidenterna i Brasilien, Chile eller Colombia ståtar med idag,”, tillade Pardo.

5. Folket känner sig inte säkra på Venezuelas gator.
Då det förvisso är sant att brottsstatistiken är relativt hög i Venezuela, går folk fortfarande ut även på nätterna och de flesta återvänder till sina hem välbehållna. Dock tillägger Pardo att man måsta hålla en låg profil. Att uppvisa rikedom eller välstånd är ingen bra idé, men detta gäller i alla av världens länder.

Javier Hasse, publicerad på Marxism-Leninism Today
Översättning av Charlie Paulsson

Dela:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *