Litauiska skogsarbetare utnyttjades grovt

Styrelseledamoten i arbetsköparorganisationen SLA Norr och ägare till företaget Kvalitetsskog i Norr AB, Lennart Sjödin, samt ägare och vd för de två litauiska företagen Europos Miškas och Kvalitetskog Baltija utnyttjade litauiska skogsarbetare under fruktansvärda arbetsförhållanden då de tvingades att arbeta under omänskliga missförhållanden.

Timlönen för de litauiska skogsarbetarna har fastställts till omkring femtio kronor. Ibland hände det att timlönen var lägre än så. Det rapporterar Stoppafusket.nu.

Vidare skriver Stoppafusket att arbetstiden för de litauiska skogsarbetarna inte var 40 timmar i veckan utan istället tvingades de arbeta sexdagarsvecka. Enligt Stoppafusket arbetade de litauiska skogsarbetarna 230 – 330 timmar i månaden. Utöver detta bodde de väldigt trångt. De uppger själva att de ”packades som sillar”. De kompenserades inte heller för restiden som ibland kunde vara upptill 3-4 timmar enkel väg. Den långa resvägen beror till stor del på att de arbetade i norra Sverige. De litauiska skogsarbetarna arbetade bland annat i närheten av Umeå, Åsele, Vindeln och Lycksele. De vittnar om hemska arbetsförhållanden med förmän som saknade empati. Förmännen manade på de att arbeta trots att de höll på att frysa ihjäl till följd av köldskador och att de blödde ymnigt. Arbetsköparen lade sig även i skogsarbetarnas fritid.

Gällande ackord visste i heller aldrig de litauiska skogsarbetarna vilket pris de skulle få per planta som de planterade. Stoppafuskets källa säger följande gällande deras ackord:

” − Det var förmännen och Lennart Sjödin som reglerade priset. Om förmannen inte gillade någon fick den arbetaren det lägsta priset på några av planteringarna. Dessutom fick man ibland inte betalt för det man planterat alls. Arbetsgivaren lurade oss helt enkelt på pengar. Men vi var för rädda att säga något för då kanske vi inte fått någon lön alls.”

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.