Hänt i veckan #1

Amerikanska presidentvalet
USA:s val är precis över och hela världen befinner sig i totalt chocktillstånd, är förfärade och bestörta. Oligarken Trump har vunnit. Västerländsk borgarmedia gråter krokodiltårar över att deras krigshjältinna Cliton inte segrade i valet. Istället har man under hela valrörelsen hängt upp sig på Trumps vulgära uttalanden och hans nedsättande kvinnosyn. Man har inte alls belyst Clintons stöd till interventioner och kupper världen över. Det är få journalister som verkligen har ställt sig den ultimata frågan: Varför den stora majoriteten av den amerikanska arbetarklassen valde en sådan reaktionär person som just Trump? 

I Michael Moores videoklipp på Youtube ”Trump’s Election is going to be the biggest ’Fuck You’ ever recorded in Human History” beskrivs att det handlar om en förlorad arbetarklass som etablissemanget alldeles för länge pissat på. En förlorad arbetarklass som inte längre uttrycker sin ilska och aggression. Precis som i Sverige så har USA påverkats starkt av globaliseringspoltiken vilken har inburit att industrierna har stängt ner eller flyttat utomlands. På lång sikt har även butikerna drabbats då de har tvingats att stänga. Det enda spår som man kan se av den förlorade arbetarklassen är det tonvis med övergivna och förfallna fabriker i Amerikas alla övergivna brukssamhällen som för 30 år sedan kunde omsätta hela städer i jobb.

Vad som nu har hänt är att man precis har slängt en handgranat mitt i etablissemanget fina korridorer. Handgranaten representerar den misär av nyliberalism, kapitalism och de miljoner amerikaner vars jobb har gått förlorade tack vare globaliseringspolitiken som brutalt påverkat miljoner vanliga arbetande amerikaners liv in på bara skinnet. Nu har Clintonadministrationen och eliten fått sig en käftsmäll och det kommer dröja innan den kan stå på sina ben igen.

Att tro att Trump ska leverera något till amerikanska folket är förstås inte trovärdigt. Frågan är bara om det kommer att skapas motsättningar mellan olika grupper i och med Trumps reaktionära inställning till minoriteter och andra grupper, något som kan komma att splittra arbetarklassen ännu mera.  Vad man hoppas på är att arbetarklassen bygger upp fackföreningsrörelsen likt den vi såg under början av 1900-talet med Joe Hill i spetsen som bidrog till att alla grupper kunde förenas och bedriva en effektiv klasskamp mot kapitalet. Vad som behövs nu i amerikansk politik är en sådan rörelse.  

Så har den omtalade Välfärdsutredningen landat
Välfärdsutredningen som skulle stoppa förvandlingen av skattepengar till profiter för allsköns multinationella finanskapitalister, banker och en del mindre aktörer. Välfärdsutredningens förslag: Ett vinsttak på sju procent av investerat kapital, ett förslag som väcker ilska hos profitörerna, och det är kanske inte så konstigt när de nu har kunnat mjölka ut 50 procent. Eventuella överskott ska överföras till den verksamhet där de uppstått, sa Ilmar Reepalu på presskonferensen på regeringshögkvarteret Rosenbad.

Utredningens räkneexempel visar att de så kallade övervinsterna var 6 miljarder kronor i välfärdssektorn 2014. Med den föreslagna vinstbegränsningen blir det 1,7 miljarder kronor i stället. Det handlar om verksamheter inom skola, vård och äldreomsorg, och de enorma vinsterna har varit starkt bidragande till de försämringar som drabbat dessa områden de senaste 25 åren.

Sverige är ett unikt land genom att man tillåter den privata expropriationen av våra skattemedel. I andra nordiska länder är vinstdrivande aktörer helt förbjudna inom den offentligt finansierade skolan, vilket överensstämmer väl med den svenska opinionen där 80 procent vill förbjuda profitörerna att roffa åt sig skattemedel som är avsedda för välfärdssektorn.

Naturligtvis är utredningens förslag på vinsttak alldeles för högt, men man har för avsikt att kompromissa med de borgerliga partierna och SD som inte vill ha något vinsttak alls, de vill att profitörerna ska kunna fortsätta roffa åt sig 50 procent.

Nej, vinsttaket borde ligga på samma nivå som de flesta arbetande har på sitt lönekonto, det vill säga 0 procent, då hade branschen sanerat sig själv och kapitalisterna skulle flytt som skålade råttor. Och skulle ändå någon klamra sig fatt och berika sig genom vidlyftig bokföring och andra svindlerier så skull man genomföra Kommunisternas förslag – Förbjud alla privatiseringar inom skola, vård och omsorg.

Nazister ska demonstrera i Stockholm på lördag
Terroristerna ur gruppen Nordiska motståndsrörelsen ska demonstrera nu på lördag i Stockholm. Det har lett till att ett flertal antifascistiska grupper och fackföreningar har valt att mobilisera ett massivt motstånd mot dem.  För att sammanfatta den nazistiska terrorgruppen Nordiska motståndsrörelsen, så kan man säga att det är den enda kvarlevande nazistiska organisationen i Sverige efter Svenskarnas Partis undergång.

Gruppen har ett flertal mord på sitt samvete och nästan alla i gruppen är dömda för någon typ av allvarligt brott. Anhängare till gruppen har varit inblandade i ett flertal mord. Två av de mest omtalade var mordet på den fackligt aktivisten Björn Söderberg 1999 och mordet på Joakim Karlsson i Vallentuna 2012. Bortsett ifrån att gruppen är fullt kapabla till att mörda folk så har man aktivt attackerat folk inom fackföreningsrörelsen. En sådan attack skedde i år i Skurup i Skåne då en fackligt aktiv människa fick sitt hus sönderslaget och nersprayat med nazisymboler.

Vi kommunister tycker förstås att det är väldigt märklig logik att staten ger dessa terrorister någon form av demonstrationsrätt. Denna nazistiska terrorgrupp ska förbjudas. Detta bevisar ännu en gång att nazismen och fascismen föds och närs av det kapitalistiska systemet. Även Hitler kom till makten med stöd av det tyska och det internationella kapitalet.

Redaktionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.