Hänt i veckan #2

Bekämpa förtrycket i mediebranschen
Riktpunkt instämmer med Musikerförbundet att Fremantle Media, som producerar Idol åt TV4, tillhandahåller skamliga avtal, skandalersättningar samt grovt utnyttjar unga människors artistdrömmar genom att vägra skriva kollektivavtal. ”Den gemensamma kampviljan mot oschyssta villkor är stark, oavsett i vilken bransch de förekommer”, sa Musikerförbundets avtalssekreterare Thomas Bjelkerud idag när 6F-förbunden tillkännagav att de är beredda på att överväga åtgärder.

Även Journalistförbundet har vittnat om hur deras medlemmar tvingas leva på en otrygg arbetsmarknad för att stora mediehusen ”outsourcar” (avknoppar) allt mer till externa bolag och därmed hänvisas till jobb hos underleverantörer.

Den fackliga kampen tillhör kategorin mänskliga rättigheter och ett bolag som TV4, ägt av Bonnierkoncernen, borde inse att hot inte är lösningen på fackliga konflikter. Att Fremantle Media, ägt av mediemoguler, som har sitt ursprung från den kristna rörelsen är en multinationell koncern med verksamhet världen över, inte förstår det är för deras strävan att ytterligare öka sina profiter, 40 miljarder euro är inte nog för dem. Bojkotta Idol och TV4 om de inte tecknar avtal.

obama-grekland
Tusentals människor fördömde imperialistiska krig när Obama besökte Grekland
När USA:s president Barack Obama besökte Grekland och Alexis Tsipras demonstrerade tusentals greker i hela landet med slagord som fördömde de imperialistiska krigen och Greklands deltagande i de imperialistiska planerna. Demonstrationerna anordnades av folkrörelseorganisationer, däribland Den grekiska kommittén för försvar och fred, Alla arbetares militanta front samt flera studentorganisationer. Syriza:s Tsipras förklarade Obama som en ”räddare” för att minska den offentliga skulden. Samtidigt som de träffades förbjöds demonstrationer i centrala Aten – under hela besöket.

Även Vänsterpartiet i Sverige, systerparti till Syriza, förespråkar det kapitalistiska- och imperialistiska systemen och ser dessa som en räddare. De är inte beredda att ta strid för nej till privatiseringar av den offentliga sektorn utan blir glada av ett ”vinsttak”.

Vem skapar arbete?
Den senaste månaden uppgick arbetslösheten till 6,9 procent. Totalt uppgick antalet arbetslösa till 338 000 personer. Antalet sysselsatta i åldern 15–74 år ökade till 4 930 000 personer. Det är en ökning med 77 000 personer jämfört med oktober i fjol, enligt SCB. Antal människor i åldern 15–64 år var 2015: 6 186 647. En differens på 1 256 647 personer. Då är det enkelt att konstatera att det inte är det privata kapitalet som förmår skapa de arbetsplatser som skulle behövas, och för att de överhuvudtaget ska bidra med jobbskapande så vill de ha skattelättnader och dumpade löner, så att de kan pressa ett större mervärde ur det arbetande folket. Ett större mervärde betyder ökade profiter och lägre löner med försämrad köpkraft. Det som kan skapa fler arbete är ökad köpkraft så att vi har en möjlighet att köpa alla de produkter som redan idag skapas av det arbetande folket.

Vi behöver ett samhälle som producerar efter behov och inte för profiten hos fåtalet. Vi behöver även en arbetstidsförkortning så att alla får en möjlighet att delta i det som har förvandlat apan till en människa, arbetet.

Kommunisternas blogg åter aktiv
Sedan en tid tillbaka kan ni läsa Kommunisternas blogg på denna sajt. Kommunisternas blogg drivs av medlemmar i Sveriges Kommunistiska Parti. Vi publicerar även inlägg och artiklar av gästskribenter, för innehållet svarar författarna. SKP:s officiella ställningstagande finns på skp.se. Inläggen skickas till e-postadress: blogg@skp.se.

Redaktionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.