Hänt i veckan #3

Castro visade klassolidaritet
Häromdagen dog revolutionären Fidel Castro. Han visade klassolidaritet och ömsesidigt stöd och respekt till andra länders befrielsekamper – däribland Angolas. Kubanerna som kastade ut den USA-stödda diktatorn Fulgencio Batista nationaliserade produktionsmedlen och gav arbetarklassen möjlighet att studera, få sjukvård och arbete. Det har lett till att kubanerna tillhör de människor som lever längst på jorden.

Generalsekreteraren i den Fackliga Världsfederationen, George Mavrikos, på uppdrag av 92 miljoner medlemmar i FVF, framförde kondoleanser till det kubanska folket och det socialistiska Kuba och påminde om att Castro var en av dem som slogs mot imperialismen. George Mavrikos säger i uttalanden att det varit en ära att Fidel Castro närvarade på FVF:s 10:e kongress och höll ett bra tal till delegaterna.

Kamp för fackliga rättigheter i Sydkorea
Sydkoreas regering har under många år kränkt de fackliga rättigheterna i landet där de osäkra arbetena ökat. Fackaktivister har fängslats och regeringen har stoppat arbetarnas strejker. Fackliga organisationer har tillsammans med politiska partier mobilisterat hundratusentals människor ut på Sydkoreas gator till följd av korruptionsskandalen president Park Geun-Hye är involverad i.

”Behandlingsbara sjukdomar står EU-länder dyrt”
Varje år går EU-länderna miste om mer än en biljon kronor när en halv miljon löntagare dör av sjukdomar som kan förebyggas. EU-kommissionen sammanställning visar att kostnaden för sjukdomar som hjärtsvikt, diabetes och cancer årligen resulterar i att 555 000 personer i arbetsför ålder i EU dör en för tidig död. Högst är dödligheten i östra och centrala EU. Det skriver Europaportalen.

I Sverige är det 168 personer per 100 000 invånare. 821 produktiva levnadsår.

Redaktionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.