Appell från det 18:e internationella mötet med kommunist- och arbetarpartier

Det 18:e internationella mötet för kommunistiska och arbetarpartier hölls den 28-30 oktober 2016 i Hanoi, huvudstad i Socialistiska republiken Vietnam, under temat ”Kapitalismens kris och den imperialistiska offensiven – Strategi och taktik för kommunist- och arbetarpartierna i kampen för fred, arbetarnas och folkens rättigheter, socialism ”.

Efter att ha diskuterat situationen i världen och de växande utmaningar som mänskligheten, nationer, arbetare och folk i många länder står inför, särskilt de förvärrade socioekonomiska och miljömässiga kriserna, den ökande osäkerheten och instabiliteten i många delar av världen, som orsakas av kapitalismens fördjupade kris och imperialistiska interventioner. Störningar och intriger som främjar tillväxten av det så kallade ISIS och andra extremistiska kriminella krafter, samt flyktingkrisen.

Vi betonar att socialismen är det enda verkliga alternativet till den pågående ekonomiska, sociala och ekologiska krisen, till kapitalistisk utsugning och barbari.

Vi saluterar folkets och arbetarnas kamp i alla delar av världen mot kapitalismen och imperialismens offensiv, för arbete, sociala och demokratiska rättigheter, jämställdhet, nationellt oberoende och suveränitet, fred och socialism.

Vi betonar den historiska betydelsen av den stora socialistiska Oktoberrevolutionen i Ryssland i samband med det kommande 100-årsjubileet 2017.

Vi uppmuntras av resultaten och erfarenheterna av kampen och samarbetet mellan kommunistiska och arbetarpartierna tidigare år.

Vi uppmanar kommunist- och arbetarpartierna att utveckla gemensamma och konvergerande aktioner kring följande:

– Att intensifiera teoretiska och praktiska arbeten och diskussioner om att bygga socialismen i 21: a århundradet.

– Att arbeta tillsammans mot en gemensam åminnelse av 100-årsdagen av den stora socialistiska Oktoberrevolutionen, belysa dess historiska betydelse för att bana väg för en ny period i människans historia, och socialismens bidrag till att främja kampen för arbetare och folk för deras frigörelse och att stärka kampen för fred, sociala framsteg och socialism. Samt att organisera olika relaterade aktiviteter.

– Att högtidlighålla minnet av 150:e årsdagen för publiceringen av ”Das Kapital” av Karl Marx.

– Att främja utbyte av strategier, taktik och erfarenheter för att stärka kampen mot alla former av kapitalistisk ideologi, till stärkande av kommunist- och arbetarpartier och att öka mobiliseringen av de arbetande massorna och bredare massor, särskilt ungdomar, studenter och kvinnor i anti-imperialistisk kamp, för arbete, sociala, fackliga och demokratiska rättigheter och socialism.

– Att förstärka aktiviteterna för att försvara de demokratiska fri- och rättigheterna, mot antikommunism och alla former av diskriminering, för att uttrycka solidaritet med kommunisterna i Ukraina och andra länder som står inför förföljelse och förbud av sin verksamhet. Organisering, företrädesvis i veckan 5-11 maj 2017 av aktiviteter mot fascism och nynazism med anledning av årsdagen av segern över nazismen och fascismen den 9 maj 1945.

IMCWP

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.