Solidaritet med den ryska arbetarklassen

Ryssland. Ja, det är ett land som ingen lämnar någon oberörd. Särskilt om landet har en president som inte springer Wall Streets och västliga intressens ärenden och för en egen östlig imperialistisk politik mot väst. Västliga politiker och kapitalister har ingen makt längre i Ryssland som de hade med marionetten Jeltsin. Men det innebär inte att president Putin och hans kolleger inte är lika mycket kapitalister som president Obama och den tillträdande president Trump är.

I dag äger några få ryssar oligarker naturtillgångar, fabriker, banker, bostäder och med mera, stulna från det ryska folket på 90-talet av den förre detta presidenten Jeltsin och västlig och ryska oligarker – inklusive svenska oligarker. När Putin tillträdde överförde han det kapitalet till ryska kapitalister oligarker inom landet. Några lyckades fly med alla den förmögenhet de stulit till Europa och USA. Så det var imperialism mot imperialism och så är det än idag.

Den svenska median lyser med sin frånvaro när det gäller att rapportera från arbetarklassens situation i Ryssland – såsom den är i den övriga världen. De anser kanske att den kapitalistiska Putin är bättre än någon rysk kommunistisk och socialistisk regering. Om några få reportage klarar själv (?) censuren så är de starkt färgade med den västliga kapitalistiska synen på information.

Men hur lever den ryska arbetarklassen i dag? Jag vet att korruptionen är djup. Lönerna är låga – om den nu betalas ut. Värme, el och vatten är en bristvara i vissa små medelstora städer. Det förekommer livsfarliga arbeten till låg lön (t ex inom gruvnäringen). Fattigdomen är bred bland arbetarklassen. Pensionerna betalas inte ut. Och med mera. Allt medan få blir rika.

Så jag googlade på RKRP (det partiet finns på SKP:s hemsida) eller RCWP på engelska. Det gick bättre! Där var det en kamp! De har startat en rörelse som heter ROT FRONT. Det är en bred koalition av kommunister och militanta fackföreningsmedlemmar. De består av det Ryska Kommunistiska Arbetarpartiet och såsom fackföreningarna ’Försvar av arbetet’, ’Inter fackförbundet för bilindustrin’ och ’New Trade Unions’.

RCWP bildades 1991. Inom dåvarande SUKP – Sovjetunionens Kommunist Parti – hade det funnits en rörelse som hette ’Kommunistiska Initiative Movement’, vars kärna senare motstod kapitalismen. RCWP – RKPR – följer (enligt deras hemsida, vilket jag inte har någon anledning att betvivla) den ortodoxa marxismen – leninismen och förespråkar för det revolutionära störtandet av kapitalismen och upprättandet av Sovjetunionen. (Som en liten anekdot: jag fann på vissa platser att de fortfarande – precis som vad jag gör – kallar Sankt Petersburg för Leningrad.) Här är några punkter de och ROT FRONT arbetar för: en verklig makt till fackföreningarna, minimilön som baseras på existensminimum, en konstitutionell rätt till att strejka, sänkt kommunal och transportskatt, yttrandefrihet för alla – och inte bara för myndigheterna och de rika, en demokratisk rätt att strejka och hålla möten, stärkt lokalt styre och folkets rätt för en hälsosam miljö.

Enligt deras hemsida RKRP (klicka på den ryska hemsidan och översättning – min dator har inte ryska bokstäver – och sedan på arbetarrörelsen och sedan på arbetarrörelsen i Ryssland) så strejkar för närvarande 15 besättningsmedlemmar på fartyget ’Niklai Kastkin’ i hamnen i Amsterdam. Besättningsmedlemmarna har inte fått någon lön på fyra månader och kräver nu betalning för sitt arbete av det skuldfartygsägarbolaget LLC. Det finns inget färskt dricksvatten och mat ombord.

RKPR har även en blogg med adress http://tr.rkrp-rpk.ru/, där kan ni följa vad som händer i arbetarklassens Ryssland ur ett kommunistiskt perspektiv.

Jag anser att vi ska solidarisera oss med den ryska arbetarklassen såsom vad vi gör med den övriga världens arbetarklass. Vi kan stödja president Putin i vissa frågor (som t ex NATO och Syrien) men inte när det gäller hur han behandlar den ryska arbetarklassen. Jag minns på 80-talet då det Sovjetunionen och ryssarna stödde den engelska gruvarbetarstrejken och skickade massvis med mat och kläder till de strejkande. Och SUKP har stött oss i alla lägen ända tills kuppen genomfördes 1991 i Sovjetunionen. Så vi borde inte blunda och låtsas att Putin är en schysst kille. Det om något skulle vara ett förräderi mot våra kamrater i Ryssland och inte minst det Lenin arbetade för.

Kerstin Stigsson

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.