Hänt i veckan #5


De tärande skikten kunde i veckan som gått glädja sig åt en nobelmiddag för 12-13 000 per kuvert. För det fick de frossa i kolbakad havskräfta, kammussla med nässlor, vaktel från Södermanland i svart vitlök, purjolöksaska med jordärtskocka och som avslutning sudachimoln med hjortronsorbet och friterat rispapper. Det kan ju knappast ha undgått någon.

Det var mingel på högsta nivå, där syntes V-ledaren Jonas Sjöstedt i frack mingla med M-ledaren Anna Kinberg Batra i en randiga klänningen i svart, vitt och silver som för tankarna till 80-tals såpan ”Dynastin”, enligt klädexperterna, som bara ger hennes klänning en tvåa i betyg.

Men ska det firas så ska det firas, man firade dödsdagen av Alfred Nobel som dog den 10 december 1896.

1895 fick Alfred Nobel en förfrågan av en sjuksköterska som ansöker om ett bidrag till en pensionsfond från en av Alfred Nobels fonder. Alfred Nobel svarar förutom att han ej vill knapra på sin välgörenhetsbudget: ”Min erfarenhet går därhän att de fruntimmer, som sköta sjuka utan betalning gör det ojämförligt bättre än en lejd person. Sjuksköterskor och prester eller prestinnor borde tjena gratis.”

Men vi kan vara säkra på att det kommer att skrivas spaltkilometer i den kolorerade veckopressen när klasskillnaderna i Sverige ska demonstreras, och vi ska lära oss buga för överheten.

Det är inte utan att man känner en viss sympati med låten Jag mår illa av Magnus Uggla.

Förra veckans generalstrejk i Grekland visade beslutsamhet och kampvilja i den grekiska arbetarklassen. Alla arbetares militanta front, PAME, uttalade på strejkdagen den 8 december följande:

”PAME:s exekutiva sekretariat sände den 8 december sina militanta hälsningar till de tusentals strejkande däribland arbetslösa, ungdomar, kvinnor, egenföretagare och hårt arbetande småbönder, till alla de som gav en bestämd respons på de hot och hinder, till alla de som framgångsrikt arrangerade den nationella generalstrejken den 8 december i fabriker och på arbetsplatser samt till alla de som deltog i massiva strejkdemonstrationer i mer än 60 städer runtom i Grekland.”

Generalstrejken reagerade också på regeringens lögner med vilka man försöker att utmåla svart som vitt och fira ”ekonomins tillväxt och återhämtning med EU, Internationella valutafonden och med storföretagens samtliga filialer.”

PAME klargör att tillväxt kommer att skapas på bekostnad av förfallet av arbetarnas rättigheter och förtjänster. Tillväxten kommer också att skapas genom arbetarklassens uppoffringar med upptrappad exploatering, nya sänkningar av arbetarnas löner och nya brutala skattehöjningar för folket.

PAME uppmanar arbetarna till en beständig och upptrappad militant kamp. Ingen tolerans mot Syrizaregeringens lögner och affärsgruppernas nya attacker.

Riktpunkt är beredd att hålla med den militanta fackliga fronten.

Redaktionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.