En stridbar hamnarbetare

Den tidigare förbundsordföranden för Svenska Hamnarbetarförbundet, Gunnar Norberg, var även med att återupprätta det kommunistiska partiet i Sverige APK 1977.

Han uppgav i en intervju med SVT 1989 att underlaget till hans uteslutning från Svenska Transportarbetareförbundet bland annat var för att han slängde ut en styrelseledamot ifrån Transports expedition. Bakgrunden var att styrelseledamoten använde medlemmarnas pengar för att resa och supa.

Transport var under den aktuella perioden ett förbund i fritt fall. Dåvarande förbundsordförande Hasse Ericsson gick allmänt under benämningen Sveriges svar på den amerikanske transportbossen Jimmy Hoffa.

Hasse Ericsson och dåvarande Transports VU hade alltid sina möten på en Finlandsbåt där de hade en stående svit samt riklig tillgång till vin, kvinnor och sång. När Hasse Ericsson till sist blev tvingad att avgå skrev han en bok ”Mitt liv med Transport” där berättar han ganska utförligt om Transports alla fyllefester. När han avgått som förbundsordförande i Transport blev han också utslängd från SAP och bildade därefter ett nytt politiskt parti tillsammans med en socialdemokratisk riksdagskvinna på högerkanten. Ett parti som blev kortlivat.

Bilden på Hasse Ericsson där han sitter med bar överkropp och läppjar på en grogg i Spanien under tiden för bojkotten är klassisk, vidare var han då gäst på arbetsköparnas semesterhem i Spanien. Det var den bilden som blev spiken i kistan för Hasse Ericsson. Allt detta hör ihop med Gunnar Norberg och beslutet om att bilda Hamnarbetareförbundet.

Det sägs att Gunnar Norberg ska ha haft ett synnerligen häftigt humör. Under VPK-konflikten när kommunister ännu var medlemmar i partiet lär han i en debatt med CH Hermansson uppmanat honom att under ett års tid ställa sig i ett stenbrott så han fick lära sig lite om arbetarnas villkor. Senare kom han att uteslutas ur VPK.

Hamnarbetarförbundet grundades 1972 för att Transport nonchalerade hamnarbetarnas arbetsvillkor samt omorganiseringar i facket som missgynnade de arbetande i hamnarna, menade fackförbundet.

Gunnar Norberg berättade i SVT-intervjun om sitt politiska engagemang för socialismen och kommunismen. Han sade att ”klasskampen den får aldrig dö därför att klasskillnaderna är lika stora idag som de var igår”.

Han menade också på att många fackmedlemmar inte bryr sig. ”De står hellre längst en travbana och väntar på en vinst som aldrig kommer”. Hela den gruppen skulle man nästan ha en grävskopa och lyfta in i förbundet och försöka tala om vad en fackförening i verklighet ska vara till, sade han.

Han hade även ett stort internationellt engagemang och var engagerad i den Fackliga världsfederationen där Hamnarbetarförbundet då var medlem. Han var övertygad om att arbetarklassens framtid skulle bli ljus.

Gunnar Norberg föddes 1922 i Västernorrland och avled 19 juni 2002.

En tanke på “En stridbar hamnarbetare

  1. Intressant tillbakablick! Det har funnits alltför många ”Hasse Ericsson”-typer som har kunnat göda sig feta genom att ha en fernissa av vänstersympatier av rent opportunistiska skäl. Självklart mer förr i tiden då socialismen låg i tiden, men även nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.