Rasismen från den moderna och traditionella medierna

Samuel Clemens – ni vet han som skrev ’Tom Sawyers äventyr’ men under pseudonymen Mark Twain – sa en gång: ’Ryktet om min död är betydligt överdrivet’.

Så massmedia har alltid sysslat med falska nyheter men ingen har noterat det förrän nu när de etablerade mediekanalerna har börjat ifrågasättas. Det är säkert nyttigt för alla medier att någon gång få kritik och konkurrens. Men mycket dåligt eftersom den kritiken kommer från den yttersta högern och den hårda kärnan av kapitalismens intresseorgan.

Den 25/2 kommenterade sportjournalisten Anders Blomqvist på SVT när Rysslands Sergej Ustiugovs körde hem guldet i Lahti-VM i skidor: ’Det är otroligt svårt att njuta fullt ut av prestationen eftersom man inte vet.’

Anders Blomqvist antyder att när en ryss – vilken som helst – vinner så är det fusk. Troligen menar han dopingfusk. Men hade han antytt liknande om norrmannen Martin Johnsrud Sundby – samma man som faktiskt åkte dit för doping i somras och kom tvåa i samma skidlopp som Ustiugov – hade vunnit? Troligen inte.

Antagande är inte fakta. Fakta är inte antagande. Jag tror att det ryska skidteamet är så pass kontrollerat vid det här laget av alla möjliga kontroller så att dom är dom som är mest renast av alla andra länder och deltagare om finns i VM.

Den moderna och traditionella – som dom själva beskriver sig – medierna bedriver en rasism som inte får ifrågasättas i dom svenska mederna. I Svenska Yle skrev Ingemo Lindros den 21/2 2017: ”I etablerade medier talas om ’rysshotet’, utan att det finns några egentliga beskrivningar av vad ’hotet’ är. Organisationer som Kungliga Krigsvetenskapsakademin håller föredrag under rubriken ’Ryssen kommer, hur gör han?’. Ingen skillnad görs i rubriker mellan ryssar som etnisk grupp, och den ryska regimen. Också Finland lever som bekant fördomar om ryssar kvar. Men en koppling som många finländare har vid affärskontakter och släktband saknas i Sverige. Det är få andra etniciteter som kan omtalas i så negativ bemärkelse som ryssar i det annars så korrekta Sverige.”

Det är självklart att EU, borgarna och socialdemokratin vill isolera Ryssland. Bygga en mur mellan Ryssland och Europa. En osynlig mur men enormt farligare än den mur som Trump säger sig vilja bygga mot Mexiko. Den här osynliga muren byggs av NATO och av en stor propagandamaskin och som skall bevakas av ett starkt militärt försvar. Så vad är det för skillnad mellan Trump och borgarna här hemma när det gäller byggandet av murar?

Borgarna och liberalerna anser att Ryssland möjligtvis får existera i den värld vi lever i – men som fattigt och oskadliggjort land med en president som är en marionett till västliga kapitalistiska intressen. Annars ska de förlöjligas, baktalas, förolämpas, bojkottas, utpekas som brottslingar och med mera. Precis som Sverigedemokraterna och nazisterna gör med dom svarta, judarna, muslimerna, homosexuella och med flera andra befolkningsgrupper. Det enda ryssarna har gjort sig skyldiga till är att de är just ryssar. De är varken sämre eller bättre än andra människor.

Den svenska propagandamaskinen beter sig som Fox News. Vem vill åka till Moskva när man hör ekots och SVT:s journalister rapportera allt negativt om Ryssland? Den 28 juli 2016 hade Maria Persson Löfgren ett program som hette Radiokorrespondenterna.(Ja, någon gång har hon ett guldkorn även om det inte är ofta.) Det var en inringare som ställde frågan: ’Hur säkert är det att resa till Ryssland som jude och homosexuell?’ Maria Persson Löfgren svarade: ’Eftersom jag lever med en judisk man så säger han att han känner sig säkrare i Ryssland än i Sverige’. Men sedan nämner hon ganska onödigt: ’Det får stå för honom’. (Programmet finns på SR:s arkiv. Sök på Maria Persson Löfgren radiokorrespondenterna.)

Nu ställer alla möjliga journalister från andra länder samma fråga om Sverige med anledningen dokumentären från amerikanska Fox News: ’Är det säkert att resa till Sverige?’ Amerikanska och andra utländska journalister, oftast på högerkanten, intervljuva SD politiker som kritiserar den invandrar politik som förs. Och för detta blir SD kritiserade av svenska borgerliga och socialdemokratiska politiker. Borgarna och Socialdemokraterna anser att SD skadar bilden av Sverige.

Men när de svenska etablerade medierna gör samma sak i Ryssland, när den ’moderna och traditionella’ medierna med t ex Maria Persson Löfgren intervljuva en regimkritiker eller när SVT:s Elin Jönsson hittar en person med makabra åsikter i Putins parti, så hoppar de av glädje. Då är det inga svenska politiker som kritiserar journalisterna. Så det är självklart att den ryska regeringen är tjuriga på utländska journalister som skadar bilden av Ryssland. Precis som vad den svenska regeringen är tjuriga på Fox News.

Kerstin Stigsson

En tanke på “Rasismen från den moderna och traditionella medierna

  1. Sverige borde ta efter Ryssland på många fler sätt! Det slår mig hur ryssar är så solidariska och håller ihop, något den borgerliga median försöker få det till att det inte är genom att skriva om Tjetjenien. Jag har träffat på ryska muslimer ifrån just Tjetjenien och Dagestan som säger att tidningarna bara skriver skit, hur stolta de är över att vara ryssar och att de inte vill bryta sig ur. I Ryssland finns det bortsett ifrån ryssarna själva många folk, turkfolk, mongolfolk, nomader, kineser, koreaner, balter, armener, georgier, ättlingar till centraleuropeér, ukrainare och andra slaviska folk och judar och det som Ryssland lyckas med är att ena de allihop.

    Jag önskar att Sverige tog efter Rysslands mångkultur! Om vi i Sverige hade samma tänk som ryssarna, öppenhet och mångfald – en gåva ifrån Sovjettiden, skulle vi inte ha några problem med rasism i Sverige. Anledningen till att borgarmedian inte skriver om detta är för att de vet hur mycket de skulle förlora på att skriva sanningen om Ryssland!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.