”En krigsförklaring” mot hamnarbetarna

Enligt ett pressmeddelande från Svenska Hamnarbetarförbundet infördes den 13 april en ny branschpolicy tillika fackföreningspolicy av arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar. Detta tillkännagavs i samband med ett brevutskick till deras medlemsföretag.

De konkreta följderna av fackföreningspolicyn kommer under första halvåret 2017 ta sig uttryck i det obligatoriska avvecklandet av samtliga befintliga rättigheter som Hamnarbetarförbundets lokalavdelningar har runtom i landets hamnar, inte inkluderat lagstiftningens minimikrav.

Policydokumentet omfattas också av en rad förbud däribland kallandet av Hamnarbetarförbundet till lokala förhandlingar, MBL-informationer avseende arbetstider och arbetsvillkor samt att medlemsföretagen inte tillåts ge Hamnarbetarförbundets representanter rätt att utföra fackligt arbete på betald arbetstid. Mot bakgrund av detta kommer Svenska Hamnar under våren att sända ut centrala representanter med uppdraget att implementera policyförändringen ute i hamnarna.

Sveriges Hamnars policydokument uppfattas som en krigsförklaring som kan få dramatiska följder, framhåller Hamnarbetarförbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.