Fastighets varslade om strejk mot Almega

Arbetet rapporterade i förra veckan att Fastighets varslat om strejk mot Almega Fastighetsarbetsgivarna. Enligt Arbetet kommer sju företag i Örnsköldsvik, Malmö, Norrköping, Västerås, Göteborg och Uppsala omfattas av strejken på sammanlagt 100 personer.

Bakgrunden till konflikten parterna emellan är LO:s krav på en låglönesatsning exklusive de löneökningarna på 6,5 procent under en treårsperiod. Låglönesatsningen avser endast anställda i branscher och på företag som tjänar under 24 000 kronor i månaden. Det framkommer att Fastighets också har varslat om blockad mot övertidsarbete, mertidsarbete och nyanställningar inom hela avtalsområdet. Detta avtalsområde omfattas av fastighetsskötare i privata fastighetsbolag och entreprenadföretag vilka är verksamma inom fastighetsskötsel.

– Almega vägrar oss en överenskommelse i enlighet med LO-samordningen och industrinormeringen, som innehåller en låglönesatsning, sade Jari Visshed, tredje vice förbundsordförande i Fastighet.

Och fortsatte:

– Almega vill att vi ska finansiera låglönesatsningen genom försämrade villkor i vårt kollektivavtal. Det kan vi inte acceptera.

Stefan Koskinen, chef för Almegas avdelning för arbetsgivarpolitik sade i ett pressmeddelande:

– Fastighets försöker överskrida märket. Det är väldigt olyckligt att LO-facken än en gång försöker få en låglönesatsning utöver normeringen. Men precis som när de hotade besöksnäringen med strejk står arbetsgivarsidan fast vid att låglönesatsningar ska rymmas inom de 6,5 procent som är märket

Strejkvarslet kommer att träda i kraft den 8 maj klockan 06.00.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.