Myrdal och Brezenzinski

Jan Myrdal har blivit för mig en främmande socialist som tar upp ämnen ur ett rasistiskt perspektiv. Att nedvärdera homosexuella och andra människor är inte socialistiskt. Jag kan nu förstå varför han med sin tankegång kan publicera sig i Nya Tider.

I artikeln i Folket I Bild nedvärderade han Förintelsen och framlade att det var kommunisterna som led allra mest under andra världskriget. Det var i alla fall så jag uppfattade honom.

Jag kan som kommunist inte känna igen mig själv i hans ord.

Det är en ren nazistisk och kapitalistisk retorik att sätta grupper mot varandra. Så gör inte en sann socialist.

Jag måste nog även invända mot Julius Brezenzinkis ord.

Först av allt är ordet ’Holocaust’ från grekiskan ’holókaustos’ (wikipedia). Så ordet kommer inte från hebreiskan. Men är det en antisemitisk formulering att jämställa den judiska Förintelsen Holocaust med andra brott – andra förintelser – i historien? Jag anser att en Holocaust är en Holocaust oavsett vilka människor det är som drabbas.

I slutet av 1800-talet höll kapitalismen med en nazistisk retorik på att utrota urbefolkningen i USA – de vi i dagligt tal benämner som indianer. Ungefär 5 till 6 miljoner indianer mördades och de som överlevde placerades i interneringsläger. Slättlandsindianer – såsom Sioux, Sheyenne och Kråkindianer – fördes till Florida där de dog som flugor.

Orsaken till denna Förintelse var att dom amerikanska myndigheterna – kapitalisterna – ville åt den bördiga marken. Kapitalisterna behövde all mark de kunde komma åt för att kunna föda industriarbetarna i öster. Den överlevande urbefolkningen – cirka 250 000 – placerades i olika reservat på dålig icke odlingsbar mark runt om i USA. Och där tvingas de än i dag överleva på ett knappt socialbidrag. Så är detta en antisemitisk formulering av mig att jämställa nazisternas förintelse av judar med kapitalismens förintelse av indianer?

Vi har blivit itutade att USA får man ha vilken religiös tro som helst. Men faktum är att indianerna förbjöds att utöva sin religiösa tro så långt fram till 1978 då president Carter upphävde den lagen (American Indian Religious Freedom Act).

Indianernas levnadsstandard är i dag mycket låg på grund av arbetslöshet, droger, sjukdomar (såsom diabetes) och cancer. Urbefolkningen utnyttjas fortfarande av stora gruvföretag till livsfarliga arbeten i t ex utgrävning av uran i gruvor.

Så Juliusz Brezenzinski förminskar andra förintelser som kapitalismen har orsakat medan han höjer upp nazisternas Förintelsen av judar. Är detta inte en sorts rasism? Brezenzinski och Myrdal gör samma sak som nazisterna – enligt dessa två personer är andra befolkningsgrupper inte lika mycket värda som judar och kommunister och ska därför inte nämnas i samband med Förintelsen, eller Holocaust.

Jag vet inte hur många kommunister som nazisterna förföljde och avrättade under 30-talet och andra världskriget. Men de var många nog. Precis som slaver, romer, ryssar, homosexuella, handikappade och judar och med flera grupper. Är en grupp av dessa mer värd att nämnas – oavsett hur många som mördades – än den andra? Absolut inte. För då begår man ett mycket stort fel och man gör sig dessutom sig skyldig till rasism. Vi är alla människor – oavsett ras, religionstillhörighet, handikapp, sexuell läggning och åsikt. Ingen är mer värd än någon annan.

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.