Repression av ryska kommunister

Medlemmar i Ryska Kommunistiska Arbetarepartiet arresterades den 9 maj i samband med firandet av den antifascistiska Segerdagen.

Man rapporterar på sin officiella hemsida att partiets förstesekreterare A. Batov och en annan medlem, R. Osin anhölls den 9 maj under aktionen ”Odödliga regementet” i Moskva.

Det uppges att de gripits för att de delat ut flygblad som hänvisat till segerns klassnatur och för att de påmint om de värden som det Sovjetiska folket stred för under det Stora patriotiska kriget.

Osin släpptes kort därefter fri medan domstolen dömde Batov till sju dagars administrativ arrest för påstådd ”olydnad mot poliser”. Uttalandet gör gällande att både polisens agerande och domens verkställande var förenade med grova överträdelser av den Ryska federationens lagstiftning. Den tionde maj höll partimedlemmar en demonstration framför distriktsdomstolsbyggnaden i Tverskijdistriktet där man uppmanade till det omedelbara frisläppandet av anhållna kommunister.

Vidare skriver de att liknande olagliga handlingar mot kommunister nyligen bevittnats i andra ryska regioner. Det mest skandalomsusade fallet var anhållandet av chefen för partiets regionala kontor P. Tipakov i samband med dennes tal vid Den eviga flammans monument.

Sveriges Kommunistiska Parti uttrycker sin solidaritet med de arresterade kamraterna, och sympatiserar med det viktiga arbetet att uppmärksamma Segerdagen, inte enkom till formen, utan framförallt till det innehåll som, utan motstycke, gjorde den både möjlig och nödvändig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.