Stöduttalande till de kämpande hamnarbetarna

Den svenska fackföreningsrörelsen har genom fackpampars och socialdemokraters svek förvandlats från en organisation som företrätt den svenska arbetarklassen till en stödtrupp till de svenska monopolkapitalisterna. Genom att konsekvent attackera medlemmarnas inflytande och att sälja ut deras intressen. I en situation som denna sticker Svenska Hamnarbetarförbundet ut. De är ett föredöme och en inspiration för arbetarklassen i Sverige och de visar vilka möjligheter som finns för arbetarna.

Just eftersom Svenska Hamnarbetarförbundet inte fogat sig drabbas det av borgarnas samlade vrede. I ledare och debattartiklar vill de svenska monopokapitalisterna, aktivt påhejade av sina politiska representanter (exempelvis Jan Björklund) försvåra arbetarnas organisering. Det svenska finanskapitalet vill gå så långt som att inskränka strejkrätten och detta uppdrag tar villigt den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen på sig. Sveriges Kommunistiska Parti uttrycker därför sitt fulla stöd för hamnarbetarnas kamp! Det är en kamp inte bara för de egna intressena utan också för hela den svenska arbetarklassen. Lyckas hamnarbetarna försvara strejkrätten är segern inte bara hamnarbetarnas, utan hela klassens!

I den aktuella konflikten med APM Terminals står Svenska Hamnarbetarna mot den samlade kraften hos världens största rederi, Maersk, och den svenska staten. Genom sitt medlemskap i arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar får APM Terminals stöd av de flesta svenska kommuner som äger hamnar, såsom Stockholm och Göteborg. Sveriges Hamnars allt mer repressiva åtgärder mot hamnarbetarna är monopolens och statens samlade angrepp mot de svenska hamnarbetarna och den svenska arbetarklassen. Det är på mer än ett sätt passande att påpeka att staten och kapitalet sitter i samma båt.

Sveriges Kommunistiska Parti önskar hamnarbetarna all lycka och framgång i kampen. Det är en viktig kamp som måste vinnas inte bara för hamnarbetarna, utan för alla arbetare! Vi vill därför uppmana till solidaritet med Svenska Hamnarbetarförbundet, ett föredöme för arbetarklassen i Sverige!

Antaget på Sveriges Kommunistiska Partis 37:e kongress, 26-28 maj 2017, Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.