En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Tusentals grekiska arbetare deltog i massiv generalstrejk

En tjugofyra timmar lång generalstrejk anordnades av Alla arbetares militanta front, PAME, i ett dussintal grekiska städer den 17 maj. Tusentals arbetare från hela Grekland deltog i generalstrejken och deklarerade: “Vi kommer inte att bli 2000-talets slavar”. I Aten avslutades PAME:s strejkaktion med en stor marsch till parlamentet. Bakgrunden var de folkfientliga åtgärder som nyligen tagits fram den grekiska koalitionsregeringen, som består av ”vänsterpartiet” Syriza och det nationalistiska partiet ANEL. Dessa åtgärder är en direkt konsekvens av regeringens förhandlingar med de imperialistiska unionerna EU och IMF (Internationella Valutafonden) om utvärderingen av den tredje rundan av nedskärningar.

Den 18 maj anordnade PAME protestaktioner över hela Grekland. Parallellt med det hölls också samma dag i parlamentet en omröstning om de folkfientliga åtgärderna. De nya folkfientliga åtgärderna inkluderar bland annat nya löne- och pensionssänkningar, nya nedskärningar av förmåner såsom arbete och uppvärmning, en ökning av privatiseringar, lagstiftning om nya hinder för kallande till strejker, stärkandet av samtliga arbetarfientliga lagar som rör kollektivavtal antagna från 2011 och nya hinder för undertecknande av kollektivavtal. 2016 hade 45 procent av Greklands befolkning en inkomst under den fastställda fattigdomsgränsen.

I samband med demonstrationerna gjorde KKE:s generalsekreterare Dimitris Koutsoumpas följande uttalande: “Klasskriget har nu börjat, det är ett maraton, inte ett gevärsskott i luften. Klasskriget måste vara av daglig och kontinuerlig karaktär. De hårda folkfientliga åtgärderna, den fjärde promemorian [nedskärningar] tillsammans med de föregående måste slängas i historiens papperskorg och de enda som har auktoritet att göra detta är det grekiska folket, arbetarrörelsen”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.