Svar till SKP-Uppsalas anklagelser mot Kommunistiska Partiet

Det är glädjande att kommunisterna i Sverige har ett bra och växande samarbete. På första maj tågade vi tillsammans i både Stockholm och Malmö. Dessutom har samarbetet runt den världsfackliga federationens Sverigekontor varit bra och viktigt.

Läs även: SKPs svar till Robert Mathiason och KP

SKP-Uppsala däremot verkar ägna sin mesta tid åt rabiata attacker mot Kommunistiska Partiet. Det kan bero på att vissa av dessa tidigare var med i vårt parti, bl.a. en akademiker som läxade upp arbetare för att de inte hade läst Lenins samlade verk och därför inte vet något om marxismen. Sådant snobberi hör inte hemma i ett arbetarparti och bland annat därför lämnade ett litet gäng runt denna person vår partiavdelning i Uppsala.

Tongångarna går igen när SKP-Uppsala i Riktpunkt (19/2) ”låter Lenin påminna” Kommunistiska Partiet om den marxistiska synen på staten. Vi tackar för påminnelsen men står fast vid vår uppfattning och kräver ett stopp för den nyliberala politik som hotar rättssäkerheten och som med hjälp av EU har raserat det svenska gränsskyddet.

Enligt SKP-Uppsala är vi opportunister när vi kräver ett stopp för den överklasspolitik som tillåter vapen och knark att flöda in i landet och som dödar våra unga i överdoser och gangsterkrig. Vi påstås vara opportunister när vi kräver ett stopp för företagens arbetskraftsimport och kapitalets möjligheter att spela ut arbetar i olika länder mot varandra.

Men som arbetarparti har vi alltid hävdat detta och vi tänker inte ändra uppfattning bara för att ett rasistiskt högerparti som Sverigedemokraterna växer. Då om något skulle vi förfalla till opportunism. Till skillnad från SKP-Uppsala ser vi det som positivt att ”kräva det som folket kräver”, när det är möjligt, och vi gläds åt att allt fler arbetare inser hur förödande den nyliberala globaliseringspolitiken är.  

Ett av de tydligaste uttrycken för borgarklassens kris är att de inte längre kan upprätthålla rättsstaten för människor och hela stadsdelar. Kommunisterna har alltid kämpat för att rättsstaten ska gälla även arbetare och fattigfolk, det var därför Set Persson åtog sig posten som ansvarig för polisiära frågor i Stockholms stad efter valsegern 1944.

Men för SKP-Uppsala är det faktum att människor inte kan få skydd och hjälp när de blir utsatta för våld och stöld något progressivt. SKP-Uppsala vill bejaka detta och förespråkar medborgargarden. Skribenten är enligt rykten tidigare anarkist och visar med all önskvärd tydlighet att han trots partibok fortfarande är anarkist.

I Riktpunkt (16/4) fortsätter SKP-Uppsala sina påhopp. Nu påstås vi ha förfallit till främlingsfientlighet eftersom vi i en ledare i Proletären konstaterat att den misstänkte terroristen i Stockholm, som nekats uppehållstillstånd, inte borde ha varit kvar i landet.

För att motivera anklagelsen om främlingsfientlighet har SKP-Uppsala inget annat än floskler och rallarsvingar att komma med. Bakom de hårda orden skymtar dock den liberala världsbild som hävdar att den som är för reglerad invandring är främlingsfientlig.

Det stämmer att Kommunistiska Partiet är för en reglerad invandring, vi är för den individuella asylprövningen. Det gäller inte minst under kapitalistiska förhållanden, för att försvåra för kapitalet att spela ut arbetarnas skilda levnadsbetingelser i olika länder mot varandra.

Reglerad invandring har även gällt i socialistiska stater, där huvudsidan har varit den politiska asylrätten, att ge skydd åt arbetare och progressiva som på grund av sin kamp mot utsugning och förtryck tvingas fly sina hemländer.

En direkt konsekvens av den individuella asylprövningen är att de som inte beviljas uppehållstillstånd inte heller ska få stanna i landet. Alternativet är en i praktiken fri invandring och under kapitalistiska förhållanden innebär det en tillväxt av det skuggsamhälle som redan finns – med en invandrad befolkning som delas upp i ett A-lag med uppehållstillstånd och ett B-lag som vistas här illegalt.

SKP-Uppsalas inlägg kan inte tolkas på annat sätt än som ett stöd till en liberal politik som ser migration som en lösning på världens problem och orättvisor. En migration som dränerar fattiga länder på utbildad arbetskraft. Som låter kapitalisterna spela ut orättvisor mellan länder till att sänka standarden i de länder där arbetarklassen har tillkämpat sig bättre förhållanden.

Det är genom denna liberala politik som företagens möjlighet att fritt importera billig arbetskraft har släppts fri. Men det gäller även den nyliberala migrationspolitiken överlag som använder humanitära argument för att kamouflera en ekonomisk invandring som asyl- och flyktingpolitik. På så sätt har eliten lyckats ställa invandringsfrågan bortom politisk diskussion bland mainstreammedia och -politiker och tydligen även SKP-Uppsala.

SKP-Uppsala faller i den fälla som målar upp en djupt omänsklig kapitalistisk folkfördrivning som något humanistiskt. Och där kritik utmålas som främlingsfientlighet. Därmed gör man sig till den rasistiska högerns bästa vänner genom att lämna walk over i frågor om migrationens negativa sidor. Man låter Sverigedemokraterna spela mot öppet mål.

SKP-Uppsala verkar ha en självbild av att vara teoretiskt avancerade, men bortom fraserna har de ersatt klassperspektivet med liberalism, internationalism med globalism och marxism med anarkism. Som tur är gäller inte detta för övriga organisationer inom SKP och vi hoppas för vår del på fortsatt samarbete mellan oss kommunister i vår gemensamma strävan att stärka klasskampen och socialismen.

Robert Mathiasson
Ordförande i Kommunistiska Partiet och författare till de kritiserade ledartexterna i Proletären.

3 tankar på “Svar till SKP-Uppsalas anklagelser mot Kommunistiska Partiet

  1. ’… men står fast vid vår uppfattning och kräver stopp för den nyliberala politik som hotar rättssäkerheten och …’

    Samma fras av försvar till en polisstat kunde man finna från dom unionistiska borgarna på Nordirland i slutet av 60-talet. Och det var medborgarrättsrörelsen som drabbades av polisens våld. NICRA krävde bostäder, jämlikhet och fred. För att stävja detta satte den unionistiska och brittiska regeringen in brittisk militär. Från början välkomnades de av den irländska katolska befolkningen. Men sedan visades att den brittiska militären var i händerna på de som inte ville ha demokrati på Nordirland. Man såg aldrig RUC eller den brittiska armén i centrum i Belfast eller i de välbärgade områden. De befanns sig i de eländiga arbetarkvarteren i Belfast och Derry. Att stävja ungdomskravaller och brottslighet gör man bäst med att organisera boende i förorterna, t ex Mammor mot Våld (en Manchestermodell), studier, arbete, svenskundervisning, etc.

    Mathiasson ropar ’Go Home!’ till baltiska, polska och med flera arbetare. Han har glömt orsaken till varför de kommer hit. Han har tydligen inte lärt sig vad solidaritet med världens arbetarklass innebär. Marx nämner: ’Proletärer i alla länder! Förena er!’ Men här vänder sig RM mot en arbetarklass ur våra egna led. Varför han gör detta kan kanske vara för att KP i grund och botten har en sorts social borgerlig syn på arbetarklassen! Vad får man kvar om man tar bort den röda flaggan, Lenin och Marx från KP? Jo, en exakt kopia av socialdemokraterna som den var på 50-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.