Högt valdeltagande i Venezuela trots ”oppositionens” bojkott

Valet till den nationella konstituerande församlingen i Venezuela är nu över. Det hölls under fredliga omständigheter enligt försäkran från landets försvarsminister Vladimir Padrino. Han sade också att 140 000 medlemmar av säkerhetsstyrkorna utstationerades som ett led av Operation Republic för att säkerställa det venezolanska folkets rätt att rösta i landets 335 kommuner och för att vara behjälpliga i valmyndighetens arbete att utföra sitt arbete ostört.

Padrino sade också till venezolansk press att vandaliseringshandlingar hade begåtts i områden i delstaterna Zulia, Merida, Tachira och Trujilo där ett hundratal röstmaskiner förstördes av våldsamma grupper betalda av den venezolanska högerorienterade oppositionen. Det venezolanska folket röstade för att välja 537 av de totalt 545 medlemmar som den nationella konstituerande församlingen ska ha.

Chefen för det nationella valrådet Tibisay Lucena sade följande: ”Vi firar en demokratins fest.”

Valdeltagandet noterades till 41,5 procent. Om man tittar på valdeltagandet över tid är 70 procent ett bra resultat, gårdagens valresultat till landets konstituerande församling bör också betraktas som högt med tanke på oppositionens bojkott. Det högsta valdeltagandet som har uppmätts var i presidentvalet 2013 då 79 procent röstade. I parlamentsvalet 2010 uppmättes det till 66 procent och året dessförinnan i 2009 års parlamentsval noterades det till 70 procent. Oppositionen är heller inte så stor som den vill göra sig gällande. Detta är det tjugoförsta demokratiska valet som hålls i Venezuela sedan Hugo Chávez kom till makten för första gången 1999.

Trots alla påståenden både från internationell och från svensk media om att valdeltagandet skulle vara lågt så ska det betonas att valdeltagandet är ganska högt. Trots oppositionens terror och stöd från imperialismen lyckades de inte mobilisera mer än 20-25 procent för en bojkott.

Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.