PCV bekräftar att man är ett revolutionens parti

Venezuelas Kommunistiska Parti (PCV) genomförde framgångsrikt sin 15:e partikongress som hölls mellan den 22 juni till den 25 juni.

Kongressdelegationen analyserade den nuvarande politiska situationen i landet och i världen och fastslog de principiella riktlinjerna för deras kamp inför den närmsta framtiden. En ny centralkommitté valdes också.  På kongressen deltog 387 nationella delegater från hela landet. Man mottog också på kongressen 34 delegater från 26 solidariska kommunist- och arbetarpartier och rörelser från 23 länder.

Kongressen fastslog återigen sitt försvar av arbetarklassens intressen mot kapitalet både offentligt och privat, samt försvaret av landets suveränitet mot den imperialistiska aggressionen. Kongressen satte också stärkandet av de venezolanska arbetarnas, böndernas och folkets sociala och politiska rörelser i främsta rummet, för att skapa en revolutionär, antiimperialistisk och antifascistisk allians mot imperialismens eskalerande aggression – i synnerhet USA-imperialismen och EU:s imperialism. Detta är PCV:s främsta uppgift.

Kongressdelegationen valde en ny centralkommitté, vilken under sitt första möte återvalde Oscar Figuera till generalsekreterare för PCV:s centralkommitté.

Kongressen mottog solidaritetshälsningar från 42 länder från olika kontinenter och delegater från 26 solidariska kommunist- och arbetar och folkorienterade partier samt rörelser från 23 länder.

Inom kongressens ramverk anordnade PCV också det andra internationella och ideologiska seminariet, som med tanke på hundraårsjubileumet av den bolsjevikiska Oktoberrevolutionen hade relevansen av leninistiska tankar och politik som tema.

I öppningstalet till seminariet sa Oscar Figuera följande:

”Idag, i egenskap av venezolanska kommunister bekräftar vi vårt partis leninistiska karaktär. Ett revolutionens parti ska ha en tydlig klassbaserad definition med en arbetarklassideologi och ett partiprogram med internationell karaktär, med ett kollektivt ledarskap och med ett absolut oberoende från borgarklassen och dess verktyg, borgarstaten.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.