Stöduttalande för 90 varslade pendeltågsstädare

Idag invigdes en ny pendeltågstunnel under Stockholms innerstad med de nya stationerna Stockholm Odenplan och Stockholm City. Att separera pendeltågen från SJ-spåren inom en del av Stockholm underlättar för kollektivtrafiken och SJ. Det är därför med all rätt som de arbetande som ett sådant stort projekt kräver får en värdig hyllning efter åtta års slit. Inte minns vi att någon av dem kom till tals från jättescenen på Odenplan, det var Stockholmspolitiker och statsministern som hördes.

Men parallellt försiggår ett brott mot en annan arbetsstyrka när 90 pendeltågs- och stationsstädare varslas med uppsägning av Hongkongföretaget MTR:s (som för SL driver pendeltågen och tunnelbanan) entreprenör Reneriet. Reneriet, del av ett finskt storföretag i städbranschen, har idag 195 städare men har ändå varit tvunget att anlita extrapersonal till och från. Nu ska 90 personal bort eftersom MTR uppenbarligen har vunnit upphandlingen hos Stockholms läns landsting med underbud. Städpersonalens vrede riktar sig mot MTR och trafiklandstingsrådet Tamsons städkaos. Städarnas plakat på Odenplan var en nödvändig upplysning till åskådarna och ett starkt krav till politikerna.

Här följer SKP Stockholms stöduttalande till städarna:

Till
SEKO pendelklubben

Sveriges Kommunistiska Parti i Stockholms län ger sitt solidariska stöd till de 90 av städbolaget Reneriet varslade städarna på pendeltågslinjerna. SKP litar på er arbetserfarenhet som säger att inte ens de hittills anställda 195 städarna är tillräckligt vilket styrks av att extrapersonal har anlitats under senaste halvår.

Städbolagets åtgärd är en konsekvens av det arbetarfientliga upphandlingssystemet, påtvingat av EU och genomfört av SL, där företag som MTR tillskansar sig verksamhet med underbud för att sedan lösa problem på de anställdas bekostnad.

SKP konstaterar att SEKO:s pendelklubb förstår orsak och verkan när man på sin hemsida skriver: ”På sikt är vårt krav en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse och ett slut på upphandlingarna av våra arbetsplatser.”

Skarpnäck 9 juli 2017
SKP
stockholm@skp.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.