Våra vattenresurser

Jag såg en artikel på SVT:s hemsida att vattnet – det kommunala – kommer att bli dubbelt så dyrt någon gång i nära framtid. Dels beror det på att det finns farhågor att det kommer att regna mindre, dels för att de flesta rören i våra tätorter börjar bli gamla. De är grävda ungefär samtidigt på 60-talet när de sk miljonprogrammen (lägenheter till arbetare) byggdes. Och att vi fick toalett inomhus.

Under de senaste åren runt om i landet har de gamla rören börjat spricka och det kommer in förorenat avloppsvatten i dricksvattnet. För sju år sedan drabbades Östersund av förorenat vatten och alla rören fick saneras. Förra året var det invånarna Degeberga med omnejd i Skåne som fick hämta vatten i dunkar under hela sommaren då läckan var svår att hitta. I våras var det Lund som drabbades. Låga vattennivåer men även höga vattenflöden kan förorena vatten. Därför uppmanar jag tillsammans med SKP att regeringen och kommuner runt om i Sverige tar sitt ansvar redan nu och inte lägger ut det arbetet på entreprenad. Utan använder de kunskaper som finns inom kommunen som gör arbetet ordentligt, hållbart och med avtalsenliga löner och goda arbetsförhållande för arbetarna. Betalningen för detta arbete ska ske via en höjning av skatten – mest för de förmögna och de som tar ut mer vatten än nödvändigt (t ex till pooler).

Att som EU har planer på att privatisera vattnet är absolut ingen bra idé. Risken för otjänligt och dyrt vatten skulle enbart öka där vinsten gör före kvalitén. Alltmedan de ansvariga ägarna lyser med sin frånvaro, och i slutändan blir det ändå att det är vi skattebetalare som får betala allt.

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.