Nytt hopp för asylsökande?

De afghanska asylsökandes demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm har fått återverkningar i Kabul, och kan komma att påverka den svenska flyktingpolitiken.

I ett pressmeddelande den 15 augusti från Ingrid Eckerman, aktiv i nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar, skriver hon att Sveriges ambassadör Anders Sjöberg slutar sitt uppdrag i Kabul och inför avresan uppsökte Afghanistans utrikesminister, vice utrikesminister och migrationsminister Seyed Hossein Alami Balkhi.

Det framgår av en kommuniké att den sistnämnde bad ambassadören att sluta avvisa, frivilligt eller med tvång, fler människor till Afghanistan. Detta som en respons på de afghanska flyktingarnas sittdemonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Balkhi åberopade det osäkra läget i Afghanistan och bad om förnyad granskning av flyktingarnas fall. Han nämnde också att Tyskland upphört med tvångsutvisningarna och sa att han förväntade sig att andra europeiska länder, inklusive Sverige, skulle följa Tysklands exempel.

Ambassadören utlovade en ny utredning av läget i Afghanistan och ett nytt beslut angående de asylsökande efter denna utredning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.