PSL fördömer den fascistiska marschen i Charlottesville

Partiet för socialism och frigörelse (PSL) i USA publicerade den 12 augusti ett uttalande efter vit makt-demonstrationen och den fascistiska marschen som hölls i Charlottesville, Virginia.  I sitt uttalande fördömde PSL hur Trump-administrationen och dess säkerhetsstyrkor i tysthet har stärkt den alternativa högerrörelsen, samt de företagsägda mediernas neutraliserande resonemang om händelserna. PSL betonade också vikten av antifascistisk kamp och uttalade sitt fulla stöd med dem som konfronterade förespråkarna för vit makt.

Uttalandet lyder som följer:

”Oavsett vad Donald Trump än påstår är det hans valkampanj med öppen rasism och vit överhöghet, som har uppmuntrat och ingjutit mod hos Ku Klux Klan/nazisterna och andra som har anslutit sig till den alternativa högern. De tror att deras tid har kommit. Uttalanden som ”Gör Amerika stort igen” och ”Gå tillbaka till de gamla goda tiderna” uppfattas av vit makt-förespråkarna precis så som Trump avser.

Det är motbjudande att de bolagsägda medierna likställer ’högervåldet och vänstervåldet’. Det döljer bara verkligheten, att fascisterna och vit makt-rörelsen är förkroppsligandet av våld och terrorism, precis som det var med deras nazistiska förebilder. Ku Klux Klan är en terroristorganisation. Det har varit en terroristorganisation riktad mot svarta människors friheter och rättigheter ända sedan sitt grundande.

PSL uttrycker sin totala och fulla solidaritet med de modiga antirasisterna och antifascisterna på plats i Charlottesville som konfronterade förespråkarna för vit makt. När detta skrivs har en person rapporterats död och 19 personer befinner sig på sjukhuset med mycket allvarliga skador, bland annat brutna ben, eftersom en fascist körde en bil i hög fart in i demonstrationen. Ytterligare ett dussintal ska ha skadats i sammandrabbningar på gatorna.

Vi hyllar de tusentals människor som med sina kroppar blockerade den rasistiska och fascistiska attacken och skanderande ’No pasarán’ (de kommer inte att passera oss). Det fascistiska massmötet med 500 deltagare bröts upp av tusentals motdemonstranter och fascisterna hindrades från att marschera vid flera tillfällen. Då började fascisterna att använda sina bilar. De rammade demonstranterna som slöt leden för att stoppa vit makt-anhängarna från att marschera till ett svart bostadsområde.

Det är otvivelaktigt så att staten är medskyldig till denna fascistiska attack, genom att den gör det möjligt för ligorna att få fritt spelrum.  ’Polisen tog inte sitt ansvar på gatorna, bara för en park i Charlottesville. Som ett resultat av detta befinner sig fem personer på sjukhus’, säger Phil Wilayto, en organisatör i Virginia Defenders, som gav första hjälpen till de skadade tillsammans med de lokala avdelningarna för Black Lives Matter och Show Up for Racial Justice. ’Vi kan inte vara beroende av staten för att försvara oss mot fascistisk mobilisering. Vi måste göra det själva.’

Organiserade förespråkare för vit makt representerar ingenting annat än terror och våld i USA. De är inte bara en politisk eller ideologisk strömning.  ’Det här är inte de unga republikanerna, det är nynazister. ”Idag Charlottesville, sista hållplats Auschwitz” var ett slagord som ropades’, berättade Willayto.

Deras tillväxt utgör ett dödligt hot mot svarta, latinska, infödda, arabiska, asiatiska, judiska och muslimska människor, mot kvinnor och HBTQ-personer och mot arbetarklassens organisationer. Alla åtgärder för att förebygga och stoppa deras förtrupper är därför självförsvar för miljontals människor i hela USA. Den liberala förvrängningen om ’våld på båda sidor’ – som likställer fascister med antifascister – är feghetens och dubbelmoralens höjdpunkt och vi fördömer detta i skarpast tänkbara ordalag.

Det är en farlig eskalering att fascisterna kan känna sig trygga nog för att marschera med facklor och vapen och utan huvor, genom en stad där de vet att de flesta invånare motsätter sig dem. Elektrifierade av Trump-kampanjen och presidentvalet börjar de nu bilda mer disciplinerade och beväpnade enheter. De måste bekämpas varje steg på vägen, genom massmobilisering och direktåtgärder, och skickas tillbaka till skuggorna som de kom ifrån.

Den fascistiska konferensen och massmötet beskrevs som ett sätt att ’ena högern’. Fastän de olika organisationerna har betydande ideologiska och taktiska skillnader, kommer de samman på gatorna för att bekämpa dem som de anser vara deras gemensamma fiender. Vänstern måste göra samma sak och gå samman för ständig enhet på gatorna – som Charlottesvilles hjältar och martyrer gjorde idag.”

International Communist Press
Den 14 augusti 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.